eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Folytatódtak az egyeztetések az egyetemek és a főiskolák jövőjéről - a nap hírösszefoglalója

Értelmetlennek tartja az egyetemek és főiskolák jövőjéről szóló találgatásokat a kormány végleges döntése előtt Szijjártó Péter. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első négyhavi hiánya 666,2 milliárd forint volt; ez az éves előirányzat 96,9 százaléka és 75,9 milliárd forinttal alacsonyabb a március végi államháztartási hiánynál. Várhatóan június közepén kerülhet a kormány elé a 2030-ig szóló Nemzeti Energia Stratégia. A nap hírösszefoglalója.

Értelmetlennek tartja az egyetemek és főiskolák jövőjéről szóló találgatásokat a kormány végleges döntése előtt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A kabinet a hónap végén tárgyal a felsőoktatási koncepcióról. Közben folytatódtak az egyeztetések, csütörtökön 4 főiskola rektorával tárgyalt az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy mindenképpen ésszerűsíteni kell, mert túlméretezett a felsőoktatás szerkezete, de jelenleg csak ötleteket és javaslatokat gyűjtenek.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első négyhavi hiánya 666,2 milliárd forint volt; ez az éves előirányzat 96,9 százaléka és 75,9 milliárd forinttal alacsonyabb a március végi államháztartási hiánynál - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az államháztartás központi alrendszerének április havi többlete 75,9 milliárd forint volt. Az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat és a költségvetési törvény módosításának megtakarítási intézkedései is nagyobbrészt csak az év hátralévő részében eredményeznek hiánycsökkenést. A tárca szerint mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik az ez évi 2,94 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt.

Várhatóan június közepén kerülhet a kormány elé a 2030-ig szóló Nemzeti Energia Stratégia. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára elmondta: a következő egy hónapban különböző szakmai- és környezetvédelmi szervezetek bevonásával véglegesítik a tervezetet, ha pedig azt a kormány is támogatja, akkor még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés. Bencsik János szerint az új energia stratégia abban különbözik a korábbiaktól, hogy az ellátás biztonsága mellett különös hangsúlyt helyez a fenntarthatóságra.

Május közepétől országszerte száz Mol töltőállomásnál kezdik el gyűjteni a háztartási használt sütőolajat. A társaság megújuló üzemanyagok előállításával foglalkozó területének vezetője azt mondta, hogy a begyűjtött olajból a cég komáromi üzemében biodízelt készítenek, amit a százhalombattai finomítóban kevernek a dízel üzemanyaghoz. Rácz László hozzátette: jelenleg a dízel üzemanyagban 3 egész 1 tized energiaszázalék a biodízel aránya, ezt az uniós elvárásoknak megfelelően 2020-ig növelni kell.

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor pere. A férfit azzal vádolják, hogy csendőr járőrparancsnokként 1942-ben részt vett egy újvidéki razziában, ahol 4 civilt lelőttek. A tárgyaláson a 97 éves vádlott azt mondta: nem érzi magát bűnösnek, sőt azt állította, hogy öt embert megmentett. Képíró Sándor neve szerepel a 10 legkeresettebb náci háborús bűnös listáján, amelyet a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ állított össze. A büntetőperben a bíró szerint két hét múlva várható ítélet.

Megkezdődött a 42. Magyar Filmszemle. A megnyitón, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban életműdíjat kapott Bara Margit Kossuth-díjas színésznő. A vasárnapig tartó mustra megnyitóján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter arról beszélt, hogy mindenki azt szeretné, ha százezreket vonzanának a mozikba a magyar filmek. A szemle versenyprogramjában 11 nagyjátékfilm, 13 tévéfilm, 24 dokumentumfilm, 26 kisjátékfilm, 11 animációs film és 10 tudományos-ismeretterjesztő film szerepel.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×