eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hova menekülnek a hajléktalanok a fővárosból?

Sok pénzbe kerül majd az utcán élni a fővárosban, hiszen egy nemrég elfogadott közgyűlési rendelet szerint 50 ezer forintra is büntethető a hajléktalan. Emiatt félő, hogy az utcáról a közeli erdőkbe költöznek a hajléktalanok. A máltai szeretetszolgálat alelnöke szerint jobb lett volna, ha előbb egy hajléktalanügyi koncepció készül el a fővárosban.

Miután büntethetőek lesznek, a fővárosi hajléktalanok vidékre költöznek, vagy a közeli erdőkben húzzák majd meg magukat - A Város Mindenkié csoport képviselője, Bene Géza szerint ez lehet a következménye a Fővárosi Közgyűlés döntésének.

Hozzátette: ők sem szeretnék, hogy az aluljárókban hajléktalanok éljenek, munkát és szállást akarnak a számukra. Kiemelte, hogy több mint 2000 ember csak büntetni lehet, vagy elűzni a városból, ki az erdőbe. "Szeretnénk, ha a hajléktalan embereket nem bűnözőként kezelnék" - hangsúlyozta.

Az InfoRádió megkereste a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjét. Lomniczi Gergely elmondta, hogy főleg nyáron él sok hajléktalan a főváros közeli erdőkben. A rendelet hatása - vagyis eddig inkább csak a rendelet híre - miatt még nem jelentek meg tömegével hajléktalanok az erdőkben.

A szerdán elfogadott rendelet szerint 50 ezer forintos büntetést is ki lehet szabni a hajléktalanokra, akik nem mennek a felajánlott szálláshelyre. Ha nem tudják kifizetni a pénzt, akkor tíznapos elzárással sújthatóak. Tarlós István főpolgármester szerint nem a büntetés a cél, hanem az, hogy emberek ne lakjanak aluljárókban.

A nyomort nem lehet betiltani - ezt mondta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki évekkel ezelőtt hajléktalanügyi miniszteri biztos volt. Szerinte jobb lett volna, ha a rendeletet megelőzi egy hajléktalanügyi fővárosi koncepció elfogadása. A bírság behajtását kétségesnek tartja.

Vecsei Miklós szerint nem új hajléktalanszállási férőhelyekben kell gondolkodni, hiszen nagyon sok olyan hajléktalan van, aki egy kicsi segítséggel albérletbe vagy munkásszállásra tudna költözni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×