eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Felére csökkenhet Szijjártó és Budai fizetése - lapszemle

Júniustól csaknem egymillió forinttal csökkenhet Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő jelenleg kétmillió fölötti fizetése - közölte a Népszabadság.

A Népszabadság arról ír, hogy a parlament hétfőn kezdi meg a képviselők javadalmazásáról szóló törvénymódosítás tárgyalását és azt várhatóan még májusban megszavazzák. A módosítást maga Szijjártó Péter kezdeményezte Ágh Péter fideszes képviselőtársával közösen, miután február elején, a képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozatalakor kiderült, hogy az elszámoltatási kormánybiztos és a miniszterelnöki szóvivő fizetése jelentősen meghaladja a kétmillió forintot. Ez azért kínos a Fidesz számára, mert Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly nyáron az ország nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva jelentette be, hogy havi kétmillió forintos bérplafont vezetnek be a közszférában.

A Magyar Nemzet szerint megoldhatatlan feladat visszasajtolni a földbe a többek közt fóliasátrak, üvegházak fűtésére felhasznált és lehűlt termálvizet. A napilap emlékeztetett arra, hogy a magyar jogszabályok szerint az energiacélú felhasználásra földfelszínre hozott s lehűlt termálvíz szennyvíz. A Magyar Geotermális Egyesület elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az eddig használt technológiákkal történt próbálkozások csődöt mondtak, húsz-harminc millió forintos beruházás kellene ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a kormányrendelet előírásainak. Véleménye szerint a technológia hiányosságai és a pénzszűke miatt termálkutakat fognak bezárni.
A cikk felidézte: termálvizet a hatvanas évek óta használnak mezőgazdasági célokra, a termálkutak hatvan százaléka a mezőgazdaságnak hajt hasznot.

Már közigazgatási egyeztetésen van a kötelező kamarai tagságot is tartalmazó új kamarai törvény - tudta meg a Világgazdaság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökétől. A napilap úgy tudja: a kamarai tagdíj jelképes összeg, évente ötezer forint lenne minden magyarországi vállalkozásnak. Információik szerint az új törvény jövő január 1-én lépne életbe. A Parragh László, a MKIK elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, hogy a dokumentum gyakorlatilag egy kerettörvény: rögzíti a legfontosabb jogosítványokat, de sok részletet nyitva hagy, azzal a szándékkal, hogy amikor a politika át akar adni egy-egy feladatot, hatáskört, jogosítványt a kamarának, akkor azt be lehessen illeszteni a jogszabályba.

A Napi Gazdaság arról közöl cikket, hogy egyelőre nem tudni, miként alakult a magyarországi barkácsláncok tavalyi éve, a mély hallgatás azonban nem sok jót jelenthet. Terjeszkedésre nemigen gondolnak a nagy szereplők, egyelőre az akciós spirál pörgetésétől várják legalább a vevők megtartását, még a főszezonnak számító tavaszi hónapokban is. A húzóágazat most leginkább a kertészet, itt azonban az erre szakosodott szereplőkkel is meg kell küzdeni. A hobbikertekbe manapság kevesebb és olcsóbb dísznövényt visznek a vevők, annál élénkebb a fellendülés a haszonnövények piacán: a növekvő zöldség-gyümölcs árak is közrejátszhatnak abban, hogy tuják helyett most gyümölcsfákat visznek a kiskertekbe, zöldségpalánták pedig egyre gyakoribbak a panellakások erkélyein is, A virágárusokat megrohamozták az elmúlt hétvégén, de nem mindenki örült az anyák napja és a ballagás összecsúszásának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×