eur:
392.56
usd:
366
bux:
66887.72
2024. április 25. csütörtök Márk

Virrasztásra készülnek a romák Gyöngyöspatán

Reggelig tartó virrasztásra készülnek a gyöngyöspatai roma férfiak, hogy a házaikat őrizzék. Többen azt mondták péntek este az MTI tudósítójának, hogy nem kirándulásra vitték a helybéli asszonyokat és gyermekeket, hanem "a településre költöző Véderőtől való félelmük miatt" kerestek nekik ideiglenes szállást.

Hatalmas üstben paprikás krumplit fő, hogy a Gyöngyöspatán maradt roma férfiak vacsorát kapjanak. A település utcáin, főként a romák által lakott településrészen több tucatnyi újságíró, operatőr és fotóriporter dolgozik. Számos rendőr mellett jogvédő szervezetek képviselői, roma és nem roma politikusok, aktivisták, országgyűlési képviselők is a községben vannak, beszélgetnek.

A cigánysorral szemben lévő hegyoldalban áll a magát Véderőnek nevező félkatonai szervezet által megvásárolt kétszintes ház, előtte többen üldögélnek. A rendőrség a ház udvaráról több embert előállított, arra hivatkozva, hogy katonai ruházatuk másokban félelmet kelthet.

A cigánysor előtti utcában néha feltűnik egy autó, amelyből két-három kopaszra nyírt, terepszínű ruhát viselő férfi ül, kezükben CB-rádió, és mosolyogva figyeli a több tucatnyi rendőrt és a romákat.

A helyi romák sátrakat állítottak, és tüzelőt gyűjtöttek össze több ház udvarán, a virrasztásra készülve.

Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke azt mondta: már nem félnek attól, hogy a radikális szervezet megnyitja kiképzőbázisát, és sok száz egyenruhás tart majd "lőgyakorlatot" a romák tőszomszédságában. Hozzátette: úgy látják, hogy a rendőrség "megfelelően kezeli a helyzetet", és nem lesznek atrocitások.

Futótűzként terjedt a településen a hír, hogy Pintér Sándor személyesen tájékozódik a helyi eseményekről. Néhányan azt mondták az MTI tudósítójának: bíznak benne, hogy a belügyminiszter megjelenésével nagyobb biztonságban lehetnek.

Később Pintér Sándor - miután sajtótájékoztatót tartott a településen - Farkas Jánosnak, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnökének házában találkozott több helyi roma vezetővel. Ígéretet tett arra, hogy rend és fegyelem lesz Gyöngyöspatán, nem hagyják, hogy szélsőséges, félkatonai szervezetek tagjai masírozzanak az utcákon. Amikor a miniszter kijött a házból, megtapsolták.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×