INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Államadósságot csökkentenének az egyházmegyék - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Valamennyi keresztény egyházat foglalkoztatja, miképp segíthetnék az államadósság csökkentését, van ahol konkrét döntés is született - olvasható a Magyar Nemzetben.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy valamennyi keresztény egyházat foglalkoztatja, miképp segíthetnék az államadósság csökkentését, van ahol konkrét döntés is született, de a többség egyeztetésre vár. Emlékeztetnek rá, hogy Kiss-Rigó László püspök már korábban bejelentette, a Szeged-csanádi Egyházmegye százmillió forintot fizet a kormány által létrehozott alapba. A Magyarországi Református Egyház hivatalosan még nem foglalkozott az üggyel, arról a közeljövőben alakítja ki álláspontját, míg a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Gáncs Péter jelezte: április 28-án, az Országos presbiteri találkozón feltehetően napirenden kívül tárgyalják a kérdést.

A Népszabadságból kiderül, nincs pánikhangulat és nincs drámai helyzet a Fideszben és a KDNP-ben amiatt, mert a közvélemény-kutatások szerint az elmúlt egy évben csaknem 600 ezer szimpatizáns pártolt el tőlük, és a megkérdezett kormánypárti politikusok szerint a gazdasági növekedés beindulásával a folyamat megfordulhat. A megkérdezett fideszes politikusok szerint a népszerűségvesztésben szerepet játszhat a Nemzeti Eszközkezelő Alap késlekedő felállítása, valamint a médiatörvény és az új alaptörvény körüli kritikák.

Az Index arról ír, hogy a kormány háromnegyed év után feloldaná az euróhitelezés tiltását. Ahogy a tavalyi korlátozásnak sem volt érdemi piaci hatása, úgy feltehetően feloldásának sem lesz. A válságban ugyanis már a tiltás előtt sem fogytak az euróhitelek és a bankok most sem számítanak a kereslet meredek emelkedésére. Egy átlagos euróhitel csak pár ezer forinttal olcsóbb a forintnál, ennyiért kevesen fognak árfolyam- és kamatkockázatot vállalni.

A Napi Gazdaság szerint kiemelt gondot jelentenek a mindjobban elharapódzó kaptárlopások. Egyre gyakoribb, hogy a tolvajok sokszor csak kipergetik a mézet, majd hagyják elpusztulni a méhcsaládokat. Éves szinten több száz milliós az így elszenvedett kár, a rendőrségtől pedig hiába várják a fokozott ellenőrzést.

A Világgazdaság arról ír, hogy a MÁV-Gépészet országos összefogással felélesztené a hazai vasútijármű-gyártást, elsőként egy intercity prototípusát terveznék meg. Más tervek is formálódnak: Szolnokon a svájci Stadler szerelne össze teljes motorvonatot, Dunakeszin a kanadai Bombardier vizsgálja a villamosgyártás lehetőségeit.

Kapcsolódó hang

LAPSZEMLE 1.
 


LAPSZEMLE 2.
 


GAZDASÁGI LAPSZEMLE
 


A címlapról ajánljuk