eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin

Államadósságot csökkentenének az egyházmegyék - lapszemle

Valamennyi keresztény egyházat foglalkoztatja, miképp segíthetnék az államadósság csökkentését, van ahol konkrét döntés is született - olvasható a Magyar Nemzetben.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy valamennyi keresztény egyházat foglalkoztatja, miképp segíthetnék az államadósság csökkentését, van ahol konkrét döntés is született, de a többség egyeztetésre vár. Emlékeztetnek rá, hogy Kiss-Rigó László püspök már korábban bejelentette, a Szeged-csanádi Egyházmegye százmillió forintot fizet a kormány által létrehozott alapba. A Magyarországi Református Egyház hivatalosan még nem foglalkozott az üggyel, arról a közeljövőben alakítja ki álláspontját, míg a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Gáncs Péter jelezte: április 28-án, az Országos presbiteri találkozón feltehetően napirenden kívül tárgyalják a kérdést.

A Népszabadságból kiderül, nincs pánikhangulat és nincs drámai helyzet a Fideszben és a KDNP-ben amiatt, mert a közvélemény-kutatások szerint az elmúlt egy évben csaknem 600 ezer szimpatizáns pártolt el tőlük, és a megkérdezett kormánypárti politikusok szerint a gazdasági növekedés beindulásával a folyamat megfordulhat. A megkérdezett fideszes politikusok szerint a népszerűségvesztésben szerepet játszhat a Nemzeti Eszközkezelő Alap késlekedő felállítása, valamint a médiatörvény és az új alaptörvény körüli kritikák.

Az Index arról ír, hogy a kormány háromnegyed év után feloldaná az euróhitelezés tiltását. Ahogy a tavalyi korlátozásnak sem volt érdemi piaci hatása, úgy feltehetően feloldásának sem lesz. A válságban ugyanis már a tiltás előtt sem fogytak az euróhitelek és a bankok most sem számítanak a kereslet meredek emelkedésére. Egy átlagos euróhitel csak pár ezer forinttal olcsóbb a forintnál, ennyiért kevesen fognak árfolyam- és kamatkockázatot vállalni.

A Napi Gazdaság szerint kiemelt gondot jelentenek a mindjobban elharapódzó kaptárlopások. Egyre gyakoribb, hogy a tolvajok sokszor csak kipergetik a mézet, majd hagyják elpusztulni a méhcsaládokat. Éves szinten több száz milliós az így elszenvedett kár, a rendőrségtől pedig hiába várják a fokozott ellenőrzést.

A Világgazdaság arról ír, hogy a MÁV-Gépészet országos összefogással felélesztené a hazai vasútijármű-gyártást, elsőként egy intercity prototípusát terveznék meg. Más tervek is formálódnak: Szolnokon a svájci Stadler szerelne össze teljes motorvonatot, Dunakeszin a kanadai Bombardier vizsgálja a villamosgyártás lehetőségeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×