eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

György István: a főváros szeretné megvalósítani a villamosprojektet

A főváros továbbra is szeretné megvalósítani a Budai Fonódó villamosprojektet, ám ha a Bem rakparti villamosösszekötés elhagyását ultimátumként kapja a Főváros és a döntést véglegesen, hivatalos állásfoglalásban közlik: nem marad más választása, mint elállni a megvalósítástól.

A főpolgármester-helyettes csütörtök esti közleményében azt írta: Tarlós István főpolgármester nyilatkozata is "ezen érvrendszer és háttér mentén született, és így is kell értelmezni".

György István közölte, hogy a főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult az ügyben, kérve, hogy a Közlekedéstudományi Intézet és a Budapesti Műszaki Egyetem szakvéleménye alapján, valamint a civil és lakossági támogatásra tekintettel, segítsen a projekt megmentésében és az NFÜ egyértelmű állásfoglalásának megszerzésében.

A II. kerület azt javasolta, hogy a villamosprojektből a villamosok összekötését hagyják el, ezt viszont a főváros nem tudja elfogadni. Ezért továbbra is azt kérik, hogy a kerület a javaslatát vizsgálja felül, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől pedig azt várják: mondja ki saját álláspontját a fejlesztés ügyében.

A főpolgármester-helyettes szerint a budai fonódó villamosközlekedés megteremtése, Buda kötöttpályás átjárhatóságához, a közösségi közlekedés versenyképességének növeléséhez elengedhetetlenül fontos.

A Budai Fonódó villamoshálózat Buda észak-déli villamos vonalainak összekötését célozza, a beruházás eredményeként átszállás nélkül lehetne villamossal utazni a budai csomópontok között.

György István emlékeztetett, hogy a projektet még az előző városvezetés kezdte meg, azonban a közlekedési szakma, az összes szakmai civil szervezet és a II. kerületen kívül a budai kerületek is egyöntetűen támogatják a projektet, amely Tarlós István Budapest-programjában is szerepelt. A II. kerületi Önkormányzat viszont immár két éve akadályozza a projektet, oly módon, hogy nem adja ki "tulajdonosi hozzájárulását" - tette hozzá.

Az ügyben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tanulmányt rendelt a Közlekedéstudományi Intézettől, a főváros pedig a Budapesti Műszaki Egyetemet kérte fel a projekt műszaki tartalmának felülvizsgálatára. Mint írta: "mindkét vizsgálati jelentés a Főváros álláspontját erősítette meg".

A II. kerületi polgármester a csütörtöki közleményében is a Bem rakparti villamosfejlesztés elhagyását javasolja, annak ellenére, hogy kritikái mind a Budapesti Műszaki Egyetem, mind a Közlekedéstudományi Intézet álláspontjával ellentétesek - írta György István.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a II. kerülettel folytatott viták "Budapest fejlődését akadályozzák, és ellentétesek a többség érdekével".

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×