INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Járási szintű, szolgáltatásközpontú szociális rendszer jön létre

InfoRádió / MTI
A jelenlegi intézményközpontú helyett szolgáltatási alapú szociális ellátórendszert hoz létre a kormány 2013-ra; a járási szintű ellátás a kormányhivatalokhoz fog kapcsolódni - mondta Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

A jelenlegi normatív alapú finanszírozást a kormányhivatalokon keresztül megvásárolható szociális "szolgáltatáscsomagok" váltják fel - ismertette a tervezetet Halász János. Hozzátette, hogy az idén ősszel ennek megteremtik a törvényi kereteit, és 2013-tól, a járások létrejöttével működik majd az új rendszer.

"Ez egy szemléletváltozást jelent, nem azt, hogy nem lesznek intézmények. A meglévő intézményrendszer továbbra is fontos támasza lesz az ellátásnak, de sok kistelepülésen, ahol például családsegítő szolgáltatás nincs megoldva, nem kell intézményt létrehozni erre, hanem az ellátást meg lehet majd vásárolni. A szolgáltatók a kormányhivatallal lesznek megállapodásban, így rajtuk keresztül lehet majd elérni őket" - magyarázta az államtitkár.

Nyitrai Imre, a minisztérium helyettes államtitkára közölte: a magyar szociálpolitika új alapjait három törvénnyel teremtik meg. Az új szolgáltatási törvényben egységesen, átláthatóan jelennek majd meg a szolgáltatások, a jelenlegi gyermekvédelmi törvény több elemmel is ki fog egészülni, továbbá a segélyek és támogatások új rendszeréről is jogszabály fog készülni.

Mindezt egy civil kezdeményezésű konzultációs sorozat előzi meg, amelynek a hatodik állomásához érkeztek el szerdán Debrecenben. Amennyiben a parlament ősszel elfogadja az ehhez kapcsolódó törvényeket, azt követően egyéves szakmai előkészítés után, 2013. január 1-én kezdi meg működését az új rendszer - közölte.

Nyitrai Imre kiemelte: a szolgáltatások igénybevételében vannak párhuzamosságok. Január 1-jén elindult egy nyilvántartó rendszer, amellyel ellenőrzik, hogy egy ember csak egy szolgáltatónál lehessen jelen, így az utána járó támogatást is csak egy intézmény hívhassa le.

Halász János ehhez kapcsolódva elmondta, szociális számlát kívánnak bevezetni a kifizetések nyomon követésére, hiszen ma sok helyről sok jogcímen vehetnek fel a családok támogatást és segélyt.

A címlapról ajánljuk