eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Segítséget kérnek a miniszterelnöktől a vörösiszap-katasztrófa károsultjai - a nap hírösszefoglalója

Hétfőn szavaz a kormánypárti alkotmánytervezethez benyújtott módosító javaslatokról az Országgyűlés. Petícióban kérnek segítséget a miniszterelnöktől a vörösiszap-katasztrófa károsultjai. Fogadta az Afrikai Unió küldöttségét Moammer Kadhafi líbiai vezető

A kormánypárti alkotmánytervezethez benyújtott módosító javaslatokról szavaz az Országgyűlés jövő heti, egynapos ülésén. A képviselők hétfőn az új alaptörvény végleges szövegét alakíthatják ki, ha az egy héttel későbbre tervezett határozathozatalon nem fogadnak el zárószavazás előtti módosító javaslatot. Hétfőn Schmitt Pál köztársasági elnök is a parlamentben, a képviselők előtt ismerteti álláspontját a készülő alaptörvényről. Előzőleg az MSZP levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az új alkotmányt. A szavazáson vélhetően támogatást kap az önvédelemhez való jog, illetve a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés lehetőségének alaptörvénybe emelése. A kormánypártok által támogatott javaslatok alapján ugyanakkor nem szerepel majd az új alkotmányban a kiskorúak után járó szavazati jog. Az államfő várhatóan április 25-én írja alá az új alkotmány szövegét.

Közjogi méltóságokhoz és parlamenti képviselőkhöz fordulnak a bírósági vezetők nyugdíjkorhatáruk tervezett csökkentése miatt. A Legfelsőbb Bíróság, az ítélőtáblák, a megyei bíróságok, a Fővárosi Bíróság és a Magyar Bírói Egyesület elnöke közös levelében azt írja: a tapasztalt bírák tömeges elküldése olyan kedvezőtlen következményekkel járna, ami vélhetően nem lehet a törvényalkotók szándéka. A bírók szerint jelentős nehézségek adódnának az ítélkezésben, lelassulnának az eljárások, jól működő bíróságokon is romlana az igazságszolgáltatás teljesítménye. A levél szerint ha jövő január elsején hatályba lép a rendelkezés, nyomban távoznia kell 228 bírónak, az év végéig pedig összesen 274-nek. Ez a bírói kar csaknem 10 százaléka. Az alaptörvény parlament előtt lévő javaslatához a napokban benyújtott fideszes módosító indítvány szerint a bírákra a jelenlegi 70 év helyett a 62 éves általános öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozna.

Segítséget várnak a miniszterelnöktől a vörösiszap-katasztrófa károsultjai. Képviselőik hétfőn adják át petíciójukat, amelyben támogatást kérnek az elköltözéshez, a helyi vállalkozóknak pedig adó- és járulékmentességet szeretnének elérni. Almási János, az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület elnöke elmondta: sérelmezik azt is, hogy a katasztrófa óta az ajkai térség a bankoknak és a biztosítóknak is komoly kockázatot jelent, nem adnak hitelt és nem szívesen kötnek velük biztosítást. A levelet több mint 1.500 devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi írta alá. A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A kizúduló körülbelül egymillió köbméternyi vörösiszap percek alatt elöntötte a három település mélyebben fekvő részeit; tíz ember meghalt, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi kárt több tízmilliárd forintra becsülik.

Országszerte megemlékezéseket tartottak Lengyelországban az egy évvel ezelőtti szmolenszki légi katasztrófáról, amelyben életét vesztette Lech Kaczynski államfő és kísérete Bronislaw Komorowski államfő és Donald Tusk miniszterelnök megkoszorúzta az áldozatok emléktábláját a Lengyel Hadsereg Templomában. Ezalatt az elhunyt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, aki bojkottálja a hivatalos megemlékezéseket, az elnöki palota előtt helyezett el koszorút. A politikus azért bírálja a kormányt, mert az átengedte a szerencsétlenség vizsgálatának vezetését Oroszországnak, és nem utasította el az orosz elemzés megállapításait.

Tripoli rezidenciáján felállított sátrában fogadta az Afrikai Unió küldöttségét Moammer Kadhafi líbiai vezető. A találkozóról nem tudni részleteket. A közvetítő misszió célja egy azonnali tűzszünet elérése mellett a politikai párbeszéd mielőbbi elindítása. A főváros után a küldöttség a lázadók fellegvárába, Bengáziba utazott.

Légtérzárlat elrendelését kéri majd a Gázai övezet felett az ENSZ Biztonsági Tanácsától az Arab Liga. Amr Músza, a pánarab testület főtitkára elmondta: így megakadályozhatóak lennének az izraeli légierő támadásai.

Körülhatárolták a gyenesdiási erdőtűz kritikus területét a tűzoltók. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője azt mondta: az egy négyzetkilométeren pusztító tűz valószínűleg már nem terjed tovább. Wéber Antal hangsúlyozta: közvetlenül lakóházakat nem veszélyeztettek a lángok. A tűz keletkezésének körülményeit még vizsgálják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×