INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Schöpflin: "A szokásos magyar hisztizés" zajlik

Infostart / InfoRádió
Schöpflin György európai parlamenti képviselő az alkotmánybíróság hatásköréről azt mondta, a költségvetés például egy olyan terület, ahol a mindenkori, demokratikusan megválasztott kormány bármi mást felülír.

Schöpflin György európai parlamenti képviselő reméli, hogy a társadalom magáénak érzi majd az új alaptörvényt. A miniszterelnök korábbi alkotmányozó tanácsadója az InfoRádiónak azt mondta: ennek része van abban, hogy az emberek azonosulnak-e az alkotmány szimbolikájával és a magyar szimbólumrendszerrel, és úgy látja, egy kisebbségnek jelent ez csak gondot.

A politikus a szokásos magyar hisztizésnek nevezte, hogy néhányan a jogállamiság csorbításának tartják az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését.

Vannak olyan területek, ahol a mindenkori kormány felülír bármi mást, és a költségvetés is ide tartozik - mondta Schöpflin György annak kapcsán, hogy egy kormánypárti alkotmánymódosító javaslat szerint ha az államadósság ötven százalék alá csökken, az Alkotmánybíróság visszakapja teljes felülvizsgálati hatáskörét, addig viszont a költségvetést és adóügyeket utólag korlátozottan vizsgálhat. Hozzátette: tudja, hogy sokan támadják ezt a korlátozást, és majd kiderül, hogyan fog kinézni a végső formában.

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: az alaptörvény koncepciójáról csak a gyakorlatban tudjuk meg, hogyan működik. Schöpflin György hozzátette: ellenzi, hogy az új alkotmányról népszavazást tartsanak, mert manipulációra ad lehetőséget.

Hanganyag: Windisch Judit


A címlapról ajánljuk