INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

"Nem csupán Magyarországon gond az egészségügyi szakemberek elvándorlása"

InfoRádió / MTI
Az illetékes államtitkár szerint nemcsak Magyarországon okoz gondot az egészségügyi szakemberek elvándorlása, a következő tíz évben olyan helyzet alakulhat ki Európában, hogy mintegy tízmillió dolgozó hiányzik majd az egészségügyből, ezért folyamatosan napirenden kell tartani a kérdést.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az egészségügyi szakember-mobilitásról tartott kétnapos fórum sajtótájékoztatóján kiemelte: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hatodik évfolyamba járó orvostanhallgatók az első évfolyammal szemben a magyar betegek iránt érzett felelősség miatt maradnának leginkább az országban, ezért az oktatásnak igen nagy szerepe van az itt tartásukban.

Jeni Bremner, az Európai Egészségügyi Menedzsment Társaság igazgatója kiemelte: a magasabb jövedelem mellett főként a jobb munkakörülmények és a szakmai autonómia miatt vándorolnak külföldre az egészségügyben dolgozók.

Emlékeztetett, az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek keddi informális találkozóján, Gödöllőn is fontos téma volt a területen dolgozók migrációja. Az unióban jelenleg már nem azon vitatkoznak, hogy valóban létezik-e a probléma, hanem hogy mit lehetne tenni a megoldásért - fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: Magyarországon ezerötszáz orvos hiányzik, és az elvándorlókat nem pótolják a külföldről ide érkezők. Leginkább a házi- és gyermekorvosok, a belgyógyászok, valamint az aneszteziológusok között tapasztalható nagy hiány - mutatott rá az államtitkár.

Matthias Wismar vezető egészségpolitikai elemző kifejtette: az unió nyugati részéből főként a szomszédos országokba mennek át az egészségügyben dolgozók, de ha elhagyják az EU-t, leginkább az Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába, Új-Zélandra vagy Dél-Afrikába mennek.

Josep Figueras, az Egészségügyi rendszerekkel és politikákkal foglalkozó európai központ igazgatója szerint az uniós tagállamok a probléma megoldásáért főleg az adatok megosztásában, a szükségletek és az oktatási kapacitások felmérésében, tervezésében működhetnek együtt.

Hanganyag: Windisch Judit

Kapcsolódó hang

Windisch Judit tudósítása
 


A címlapról ajánljuk