eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kamera a BKV-n, lezárt aluljárók, elektronikus jegy - újítások a fővárosban

Cél, hogy a közeljövőben minél több járművet be lehessen kamerázni és minél több közterület-felügyelő legyen a viszonylatokon - mondta el a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az InfoRádiónak. Vitézy Dávid szólt arról is, hogy az elektronikus jegyrendszer részletes kidolgozása még hátra van, de várhatóan már 2013-ban bevezethetik.

A BKV-nál jelenleg a Combino villamosok képviselik a legnagyobb értéket, még sincs rajtuk kamera, mert amikor beszerezték és forgalomba állították a járműveket, nem volt meg a jogszabályi háttér. Ezt szeretnénk most bepótolni, és minden új járművet forgalomba állítani, hogy a kamerás megfigyelés biztosított legyen - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a Mobility fórumon, amelyet az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities nevű szervezet rendezett a soros magyar EU-elnökséghez kapcsolódva.

Vitézy Dávid hozzátette: az, hogy a már meglévő járműveken lesz-e kamera, csak attól függ, hogy megvan-e a forrás hozzá.

Hangsúlyozta azt is, hogy szeretnének egy olyan jelentős közterület-felügyelői jelenlétet biztosítani a járműveken, hogy bármelyik vonalon megjelenhessenek. Ezzel vissza lehetne szorítani a bliccelést, a zsebtolvajlást és a vandalizmust is.

Ahol ésszerűen lehetséges, Vitézy Dávid szükségesnek tartja az aluljárók feletti szintbeli zebrák kiépítését is. Erre már van jól bevált példa: az Üllői út - Ferenc körút sarkánál, és a Blaha Lujza téren is működik, rövidesen pedig az Astoriánál is megvalósítják. Az aluljárókat éjszakára lezárják - fűzte hozzá.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetése kapcsán elmondta: az alapkoncepciót várhatóan április 6-án fogadja el a Fővárosi Közgyűlés, ez után kezdődhet a gyakorlati munka.

Budapesten működik az egyik legelavultabb jegyrendszer Európában, éppen ezért már ebben a ciklusban működnie kell az újnak - hangsúlyozta Vitézy Dávid.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×