INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Fellegi Tamás: Nincs megújulás kiegyensúlyozott közteherviselés nélkül

Infostart / InfoRádió
A kormány legfőbb célja a költségvetési stabilitás hosszú távú biztosítása, a gazdasági növekedés erőteljes ösztönzése, és Magyarország versenyképességének javítása - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Magyarországon működő bilaterális kamarák állandó bizottsága (EU-Chambers) budapesti rendezvényén.

A tárcavezető a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és az Európai Kamarák Állandó Bizottságának együttműködésében szervezett üzleti ebéden a magyar gazdaság húzóágazatainak fejlesztésére épülő Új Széchenyi Tervet és a strukturális reformokat elindító Széll Kálmán Tervet vázolva ismertette a kormány eddigi bevételnövelő és kiadáscsökkentő lépéseit.

A miniszter a drága és kevéssé hatékony közösségi közlekedés példájával illusztrálta a közszolgáltatások mélyreható átalakításának szükségességét - tájékoztatott az NFM.

Fellegi Tamás a kormány legfontosabb törekvései között említette, hogy a megújuló hazai fejlesztéspolitikát a foglalkoztatás növelését célzó, növekedéspárti gazdaságpolitika szolgálatába állítsa.

A miniszter rámutatott: a folyamatban lévő beruházásoknak és a munkahelyeket teremtő mikro-, kis- és középvállalkozások megerősödésének nagy lendület adhat a még rendelkezésre álló 2.020 milliárd forintnyi uniós forrás a korábbinál jóval célzottabb és hatékonyabb felhasználása.

A szaktárca tájékoztatása szerint a miniszter előadásában utalt arra, hogy az orosz és kínai partnerekkel folytatott intenzív tárgyalások célja a gazdasági kapcsolatok új alapokra helyezése. A tárcavezető mindkét viszonylatban kormánybiztosként is a nemzeti érdekek érvényesítésére törekszik.

A miniszter rámutatott: a kormány részben az elődei által hátrahagyott elnagyolt költségvetés és felelőtlen kötelezettségvállalások miatt döntött a válságadók bevezetése mellett. Az intézkedésben érintett szektorok többletterhei már középtávon, a biztos gazdasági háttér, a kedvezőbb beruházási és működési feltételek megteremtésével megtérülnek számukra - erősítette meg Fellegi Tamás.

Hozzátette, hogy az állami és iparági nézőpontok egyeztetésére az érintett vállalatokkal kerekasztalt hívtak össze. Hétfőn a meghatározó energetikai cégekkel találkozott, a megbeszélésen egyebek mellett a készülő energiastratégiát vitatták meg. A közeljövőben megbeszélések lesznek a távközlési szektor képviselőivel is - írta közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A címlapról ajánljuk