eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hoffmann Rózsa: Magyarország oktatási rendszerének erősségéből is tanulhat Európa

Az uniós tagállamok informális ülésükön azt vizsgálják, mit tehetnek az európai oktatási rendszerek azért, hogy a felnövekvő nemzedék fiataljai tudatosabb, felelősségteljesebb aktív állampolgárokká váljanak - mondta Hoffman Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden Gödöllőn.

Az államtitkár még a tanácskozás előtt adott nyilatkozatában hangsúlyozta: a 2008-as gazdasági válság is felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a fiataloknak pénzügyi ismereteket kell szerezniük. A modern idők kihívásaihoz kell igazodnia az oktatásnak is - tette hozzá.

Az EU ugyan "egységesül", de az oktatás továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik - emlékeztetett Hoffmann Rózsa. Ideális helyzet, hogy a tagállamok tanulhatnak egymástól, de a nemzeti szuverenitás megmarad - jegyezte meg.

Magyarország oktatási rendszerének erősségéből is tanulhat Európa, mivel az ország kiemelkedő eredményeket ért el egyebek mellett a zenei nevelésben, a sportoktatásban és a tehetséggondozásban - mondta. Hozzáfűzte: a tehetséggondozásról a jövő héten szakértői konferenciát rendez a magyar soros elnökség.

Az április 6-9. közötti nemzetközi konferencián lehetőség lesz a szakmai eszmecserére a tehetséggondozás helyzetével, szerepével kapcsolatban, a tanácskozás alkalom a jó gyakorlatok bemutatására és a nemzetközi együttműködés kialakítására is.

Hoffman Rózsa elmondta, az oktatási miniszterek ülésen Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár beszámol a magyar kormánynak a fiatalok önkéntes munkavégzésére vonatkozó elképzeléséről.

Az államtitkár kifejtette: az uniós tárcavezetők az eseményen előbb az aktív állampolgársághoz szükséges képességekről és tudásról tanácskoznak, majd az iskolák, a pedagógia szempontjából közelítik meg a kérdést, és azt vizsgálják, mit tehet a pedagógus a cél eléréséért.

Hoffman Rózsa arra is kitért, hogy a magyar oktatási rendszer jelenleg "cseppfolyós", nincs közös tanterv, ezért a kormány egy új, egységes nemzeti alaptantervet dolgoz ki. Ennek keretében gyakorlati ismereteket is tanítanak majd az iskolákban, így például pénzügyi és vállalkozói ismereteket - közölte.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×