eur:
389
usd:
360.91
bux:
68687.45
2024. május 7. kedd Gizella

Orbán Viktor: 2011 az EU egyik legnehezebb éve lehet

A következő lesz a kommunizmus bukása óta Európa legnehezebb éve - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökségről - az Európai Parlament elnökének és frakcióvezetőinek részvételével - tartott egyeztetésen az Országgyűlésben.

Egy nagy európai konzultációval készült a magyar kormány az ország január 1-jén kezdődő soros uniós elnökségére - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökségről - az Európai Parlament elnökének és frakcióvezetőinek részvételével - tartott egyeztetésen a Parlament Vadász termében. Hozzátette: az elnökség megkezdéséig mind a 26 tagállam miniszterelnökét meglátogatja személyesen.


A kormányfő eddigi tárgyalásai alapján úgy fogalmazott: bár legtöbben más szavakkal és gesztusokkal fejezték ki, de mindenki erős Európát szeretne, amely támaszt és erőforrást jelenthet a nemzetek számára.


Az előttünk álló év könnyen lehet, hogy az unió kommunizmus bukása óta számított legnehezebb éve lesz - hangsúlyozta a miniszterelnök, majd kifejtette, hogy a világban ma komoly átalakulás zajlik, a versenyben pedig Európa nem lehet az a komótos, dekadens és megfásult öregúr, ahogyan sokan ma lefestik.


A prioritásokat illetően Orbán Viktor kitért rá, hogy az alapszerződés módosítása első helyen áll, a magyar elnökség mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia a megvalósulás szakaszába lépjen. Emellett a miniszterelnök a többi között felhívta a figyelmet az egységes roma-stratégia, Horvátország csatlakozása, valamint a schengeni övezet bővítésének fontosságára.


Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke beszédében úgy fogalmazott: az Európai Parlament szeretne nyílt, megbízható és együttműködő partnere lenni a magyar elnökségnek, ugyanis - mint mondta - "500 millió európai polgár érdekeit kell együtt szolgálnunk".


Jerzy Buzek szerené, ha az elnökség 6 hónapja alatt rendszeresen egyeztetne vele a magyar fél, ahogy például a belga elnökség alatt is történt. Hozzátette a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan fontos célnak tartja a munkahelyteremtést, a bevándorlási-, a roma- és a szomszédságpolitikát. Hangsúlyozta: a magyar kormány az előkészületek tekintetében mindent megtett, jól halad és sokat elérhet a következő hat hónapban. 

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×