eur:
389.02
usd:
362.21
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

A LIGA Szakszervezetek tárgyalást kezdeményeznek a miniszterelnökkel

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek) tárgyalni kíván Orbán Viktor miniszterelnökkel a szerintük a jogállamisággal összeegyeztethetetlen és a munkavállalók számára hátrányos kormánydöntések megváltoztatásáról - közölte Gaskó István, a szakszervezeti szövetség elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elnöke jelezte azt is, hogy amennyiben az általuk kezdeményezett tárgyalások nem jönnek létre vagy sikertelenül zárulnak, úgy 2011 januárjának második felében a LIGA Szakszervezetek minden, a szakszervezetek által törvényesen igénybe vehető eszközzel tiltakozni kíván az általuk hibásnak vélt döntések ellen.

Gaskó István ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a LIGA Szakszervezetek által kezdeményezett tárgyalások létrejönnek, és kiszélesíthető a társadalmi párbeszéd. A megbeszéléseket kezdeményező levelet a LIGA csütörtökön elküldi a miniszterelnöknek.

A LIGA vezetői a csütörtöki sajtótájékoztatón értékelték a kormány féléves munkáját, kitérve arra, hogy az általuk képviselt szakszervezetek több dologgal egyetértenek a kormányzat intézkedései közül, ám több olyan is van, amelyekkel szemben fenntartásaik vannak.

Gaskó István szerint egyetértenek a kormány azon döntésével, hogy ismét meghosszabbították a gyes idejét, továbbá azt is pártolják, hogy az életkor helyett a szolgálati időhöz kötött öregségi nyugdíjazás felé mutatnak az intézkedések. A munkavállalókat terhelő adók csökkentésével ugyancsak egyetértenek ugyanúgy, mint az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés lehetőségének megteremtésével is.

Ugyanakkor a demokratikus jogállamisággal összeegyeztethetetlennek tartják például az indoklás nélküli felmondást, mert az jogorvoslati lehetőség nélkül szünteti meg a jogviszonyt, és így sérti a jogbiztonság elvét. Nem értenek egyet a 98 százalékos különadó bevezetésével sem, amely ráadásul nem éri el a kormányzat által kitűzött eredeti célt, ugyanakkor a törvényes és erkölcsös munkavállalókat sújtja.

A LIGA Szakszervezetek nehezményezi az évekre visszamenőleges érvényű törvényhozást is, mert ez a gyakorlat súlyosan veszélyezteti a jogállamiságot Magyarországon.

A LIGA pártolja az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés lehetőségét, ugyanakkor elveti azt a kormány által most alkalmazott gyakorlatot, amellyel e célt el szeretnék érni.

A szakszervezeti szövetség elutasítja a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány államosítását, mert az legnagyobb részt a munkavállalók vagyona volt, amelyből a szociális üdültetést lehetett mindenki számára biztosítani.

A LIGA Szakszervezetek kifogásolja az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszert is, mert az megszünteti a szolidaritás elvét.

Gál Rezső, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, a LIGA társelnöke arról beszélt, hogy a végkielégítéseket sújtó különadó olyan embereknek is kárt okoz, akik becsületesen dolgoztak több évtizeden keresztül az energiaszektorban. Megemlítette, hogy a Vértesi Erőműnél most készülnek elbocsátásokra.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, a LIGA Szakszervezetek társelnöke elmondta, hogy a közszférában dolgozók számára elfogadhatatlan a bérek befagyasztása és a reálbérszint évek óta folyamatos csökkenése. Emellett sérelmezte azt is, hogy több minisztériumban az érdekegyeztetés csak névleges vagy egyáltalán nincs is.

Gaskó István szerint a LIGA által kezdeményezett tárgyalások kiszélesíthetik a társadalmi párbeszédet, ugyanis annak megindulására sokáig kellett várni. A szakszervezeti vezető jelezte azt is, hogy a LIGA nem ragaszkodik Orbán Viktor személyes részvételéhez a tárgyalásokon, ám, ha a miniszterelnök megbízottat küld, úgy neki teljes tárgyalási felhatalmazással kell rendelkeznie.

A LIGA elnöke utalt arra is, hogy a hétvégére meghirdetett szakszervezeti tüntetésen a LIGA Szakszervezetek nem vesz részt, bár a demonstráció sok követelésével egyetért. Jelezte azt is, hogy a LIGA álláspontjának megfogalmazásában nincs politikai elkötelezettség.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×