eur:
386.99
usd:
355.93
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Schmitt Pál is beszélt az EBESZ-csúcson - hírösszefoglaló

Az emberi jogok védelméről beszélt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet csúcsértekezletén a magyar államfő. A többi között a visegrádi együttműködésről egyeztetett Varsóban a lengyel és a magyar miniszterelnök. Mikola István volt egészségügyi miniszter lehet Magyarország OECD-nagykövete.

Az emberi jogok, köztük a nemzeti kisebbségek jogainak védelméről beszélt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet csúcsértekezletén a magyar államfő. Schmitt Pál a kazahsztáni találkozón azt mondta: reméli, hogy a szervezet mielőbb képes lesz elérni a saját maga elé kitűzött célokat.

Varsóban az Európai Unión és a visegrádi csoporton belüli együttműködésről, valamint az egymást váltó, 2011-es magyar és lengyel uniós elnökség prioritásairól egyeztetett Donald Tusk lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A két politikus közölte: egyaránt ellenzi a 2013 utáni új uniós költségvetésről szóló tárgyalások felgyorsítását. A tájékoztatón Orbán Viktor arról beszélt, hogy 2011 az Európai Unió történetének egyik legnehezebb éve lesz. Emlékeztetett arra, hogy az eddigi válságkezelés nagyon sok energiájába került az uniónak, emellett sok megoldatlan ügy és új kihívás halmozódott fel.

A XXI. század egyik legfontosabb iparágának szabályozását kell megalkotnia az Országgyűlésnek - mondta a fideszes Menczer Erzsébet a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat ismertetésekor a parlamentben. A politikus hangsúlyozta: az új jogszabály előkészítésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy védje meg a közösség érdekeit. Az MSZP szerint minden hazai médium pártfelügyelet alá kerül, ha a parlament elfogadja a médiatörvény tervezetét. Mandur László, az ellenzéki párt vezérszónoka azt mondta: az előterjesztés sérti az alkotmány, a demokrácia és a sajtószabadság normáit. A Jobbik szerint a javaslat jelentősen szűkíti a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, és túlzott hatalmat biztosít a médiatanács elnökének. Az LMP azt kifogásolta, hogy a javaslat - mivel kiterjeszti a hatósági felügyeletet a nyomtatott sajtóra és az internetre is - súlyos fenyegetést jelent a sajtószabadságra.

A posztra jelölt Polt Péter szerint erősödött a jogállamiság azzal, hogy megszűnt a legfőbb ügyész parlamenti interpellálhatósága. Polt Péter az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság egy 2004-es, a legfőbb ügyész alkotmányjogi helyzetével foglalkozó határozata szerint az interpellálhatóság nem egyeztethető össze a független státusszal.

Mintegy 22 milliárd forintot biztosítanának a jövő évi költségvetésben a közszférában dolgozók csökkenő bérének kompenzálására. A módosító indítványt már elfogadta a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága. Korábban Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt mondta: szombaton demonstrációt tartanak a jövő évi költségvetés és az adótörvények ellen, ha a kormány addig nem hoz döntést a közszolgálati dolgozók csökkenő bérének a kompenzálásáról.

A zsidóságnak félelem nélkül, teljes biztonságban kell élnie- mondta a külügyminiszter hanuka első napján. Martonyi János a budapesti Nyugati téren felállított nyolcágú gyertyatartó első lángjának meggyújtásakor úgy fogalmazott: mindenki számára nagyon fontos, hogy a zsidóság megőrizze hagyományait, identitását, vallását, értékeit.

Mikola István lehet Magyarország OECD-nagykövete - erősítette meg az index.hu információit a kormányszóvivő. Nagy Anna elmondta: a korábbi egészségügyi miniszter kinevezését Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte.

Mától Ujhelyi Zoltán szolgáltatási vezérigazgató-helyettesként, Szilágyi Gábor pedig gazdasági vezérigazgató-helyettesként dolgozik a Magyar Rádiónál. Jónás István vezérigazgató kinevezte a három főadó vezetőit is: az MR1-Kossuth Rádió főszerkesztője Gazsó L. Ferenc, az MR2-Petőfi Rádió főszerkesztője pedig Koltay Gergely. Az MR3-Bartók Rádió élén továbbra is Farkas Zoltán áll.

Szinte semmi jelentősége nincs a BKV pénzügyi helyzete szempontjából annak a 7 és fél milliárd forintnak, amelyet a kormány átutal a közlekedési társaságnak - mondta a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádióban azt mondta: ez a pénz csak arra elég, hogy a BKV januárban megőrizze fizetőképességét.

Nem emelkednek januártól a BKV jegy- és bérletárai - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A tájékoztatás szerint azért nem tartják indokoltnak a változtatást, mert a 2008 óta sorozatos tarifaemelések ellenére sem nőtt a cég bevétele. A társaság emlékeztet arra, hogy 15 éve 2011 az első olyan év amikor januártól nem emelkednek a BKV tarifái

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, valamint hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen a fővárosi Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget-projekt miatt az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula szerint az ügyben Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Veres János volt pénzügyminiszter büntetőjogi felelősségét is vizsgálni kell. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke arra szólította fel Budai Gyulát, hogy hagyjon fel a megalapozatlan vádaskodásokkal. A Gyurcsány-kormány 2009 márciusában nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá az Álomsziget-projektet, de a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése szerint az akkori kabinet ezt úgy tette, hogy nem állt fenn a törvény által megkövetelt fontos közcél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×