eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kovács Tamás: Ne fordulhasson elő a mórihoz hasonló baklövés

Túl kevés az ügyész ezért létszámfejlesztést tart szükségesnek a legfőbb ügyész. Kovács Tamás erről a 18. Kriminálexpo budapesti megnyitóját követően beszélt.

A futballhuliganizmus, a közlekedésbiztonság, valamint a művészetek és a jog kapcsolata lesz az idei Kriminálexpo kiemelt témája. Az ingyenesen látogatható rendezvényen a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szinte minden csoportja különböző kiállításokkal képviselteti magát.

A rendezvényt a legfőbb ügyész, Kovács Tamás nyitotta meg. A vádhatóság vezetője újságírók előtt azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság tavalyi határozata, amely kimondta, hogy az ügyésznek vagy titkárnak minden tárgyaláson részt kell vennie, jelentős többletmunkát adott a szervezetnek, ugyanis túl kevés az ügyész. Kovács Tamás hozzátette: december elsejétől lehetőségük lesz létszámfejlesztésre, várhatóan kétszáz új ügyész állhat majd munkába.

Új feladatot is kapott az ügyészség, a rendőrségi megbízhatósági vizsgálat felügyeletét. Erre azért van szükség, mert kiemelten fontos társadalmi érdek annak vizsgálata, hogy a dolgozók eleget tesznek-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségüknek.

A legfőbb ügyész úgy látja, hogy a feladat elvégzése miatt egy harmincfős ügyészi csoportra van szükség, amelynek tagjai nemcsak a fővárosban, hanem egy-két nagyobb megyében lennének jelen.

A legfőbb ügyész mandátuma hetvenedik születésnapján, azaz 2010. december 13-án jár le. Utódját a köztársasági elnök jelöli. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lesz Kovács Tamás utódja. A sajtóban már többször felmerült a korábbi legfőbb ügyésznek, Polt Péternek és helyettesének, Belovics Ervinnek a neve is.

A legfőbb ügyész ezzel kapcsolatosan azt mondta: a köztársasági elnök egyelőre nem kérte ki véleményét.
Kovács Tamás újságírók előtt megerősítette, hogy fontos számára a nyolc halálos áldozattal járó móri rablógyilkosság ügyének a felülvizsgálata. Az ügyben várhatóan csütörtökön hoz jogerős ítéletet a bíróság.

Hangsúlyozta, hogy az ügyészségnek mindenképp erkölcsi kötelessége az ügy teljes kivizsgálása annak érdekében, hogy ki és mekkorát hibázott, hogy a jövőben ehhez hasonló baklövés ne fordulhasson elő.

Azt még nem tudni, hogy a legfőbb ügyész mandátumának lejárta előtt megindítja-e a vizsgálatot, ugyanis erre csak akkor lesz lehetősége, ha a bíróság végérvényesen lezárja az aktákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×