eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A nők jogairól és a gázáremelésről is beszéltek a képviselők napirend előtt

A nők jogairól, a gázáremelésről, az iszapkárosult gazdák kártalanításáról és a közműcégek privatizációjáról beszéltek a képviselők napirend előtt az Országgyűlés nyolc órakor megkezdődött plenáris ülésén.

November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Az LMP-s Szabó Tímea ebből az alkalomból szólalt fel. Az ellenzéki képviselő aggasztónak nevezte a családon belüli erőszak és a prostitúció terjedését. Kiemelte, hogy az amszterdami örömlányok harminc százaléka magyar. Hiányolta a társadalmi párbeszédet és a nőket hatékonyabban védő jogszabályokat. Válaszában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Répássy Róbert azt mondta, hogy a kormány kiemelt feladata a családon belüli erőszak elleni fellépés. Ez a probléma azonban pusztán a jogalkotás eszközeivel nem kezelhető, oktatásra és civil kampányokra is szükség van - tette hozzá a kormánypárti politikus.

A fideszes Rogán Antal arról beszélt, hogy a szocialista-szabad demokrata kormányok idején háromszorosára emelkedett a gáz végfelhasználói ára. Az Orbán-kabinet azonban megállította ezt a folyamatot, és ennek köszönhetően a lakosság több mint hatvan százaléka jövőre sem fizet többet a gázért, mint idén. Válaszában Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az új árszabályozási rendszert ismertette. Ennek alapján a fogyasztók 66 százalékánál nem, vagy csak csekély mértékben emelkedik a gáz ára 2011-ben, és a drágulás mértéke senkinél nem éri el a 10 százalékot.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint a vörös iszappal elöntött Veszprém megyei termőterületek gazdái nem kapnak megfelelő tájékoztatást a kártalanításukról, pedig harminc napon belül dönteniük kell arról, hogy elcserélik, vagy eladják a földjüket, esetleg bevetik energiafűzzel. Tállai András belügyminisztériumi államtitkár válaszában teljes kártalanítást ígért a katasztrófa által sújtott területek lakóinak. A gazdákkal személyesen egyeztet a miniszteri biztos - tette hozzá az államtitkár.

A Jobbik nevében Hegedűs Lórántné a közműcégek privatizációja ellen emelte fel szavát. Fónagy János államtitkár szerint a Fidesz és a KDNP sosem pártolta a közszolgáltatók magánosítását. A privatizációs szerződések felülvizsgálata folyamatban van - tette hozzá válaszában az államtitkár.

A képviselők ma egyebek mellett több büntető tárgyú törvényről és a jövő évi népszámlálásról szóló jogszabályról vitáznak az Országgyűlésben. Szó lesz egyebek mellett arról, hogy a házi őrizet elhagyása is fogolyszökésnek minősüljön-e, és hogy a vallásra, illetve a nemzetiségre is rákérdezzenek-e a népszámlálás adatrögzítő munkatársai. Várhatóan komoly vita lesz a titkos adatgyűjtés szabályainak módosításáról is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×