eur:
385.55
usd:
354.2
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Törvénytelen a cigány diákok megszámolása? - Lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy törvénytelen lehetett a cigány diákok megszámolása. A Népszabadság úgy értesült, hogy a múlt héten az energiacégek egymásnak adták a kilincset a területükért felelős nemzeti fejlesztési tárcánál.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy törvénytelen lehetett a cigány diákok megszámolása -a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szerint legalábbis jogszerűtlenül jártak el azok a kutatók, akik adatokat gyűjtöttek a cigánygyerekek számáról és arányáról az iskolákban. A kutatók szerint azonban az eredmények ismerete nélkül nem lehet megoldani a problémákat. Egyre komolyabb a vita arról, hogy az adatgyűjtés tiltása valóban jó célt szolgál-e. A kérdésben még a kormányon belül is megoszlanak a vélemények.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a múlt héten az energiacégek egymásnak adták a kilincset a területükért felelős nemzeti fejlesztési tárcánál. A többször beharangozott energiaár-megállapodásból a jelek szerint nem lett semmi: most már a perek és a kivonulás van napirenden. Habár Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a novemberben várható magyar-orosz csúcs kapcsán derűlátásának adott hangot, a lap értesülése szerint a felek közeledését friss viták hátráltatják. A kormány által kivetett válságadó ugyanis keményen összekuszálhatja az orosz gáz érzékeny hazai kereskedelmi láncát. A lap úgy tudja, az energiacégek az egyszázalékos válságadó kapcsán, a háttértárgyalásokon egyre inkább nemtetszésüknek adnak hangot. A kormányilletékesek által többször kilátásba helyezett, de meg nem születő gázár-megállapodás túlhaladottá vált: az új gázártörvény a cégek számára nem lesz optimális. A válságadó óta pedig már arról esik szó, milyen beruházásokat fognak vissza, milyen pereket vagy más kényszerintézkedéseket fontolgatnak a túlélés érdekében.

Az Index arról közöl cikket, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult egy vidéki kábeltévé volt műsorvezetője azzal a panasszal, hogy a főnöke melegnek hitte, és ezért állandó zaklatásban volt része a munkahelyén, végül a képernyőről is letiltották. A hatóság igazat adott neki, és egymillió forintos bírságot szabott ki a tévére, amely a döntést megtámadta a bíróságon.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy jelentős leépítés is szerepel abban a tervben, amelyet a K&H Bank vezetősége és az anyacége most vizsgál. A bank jövedelmezőségével standard piaci körülmények között nem lenne gond, ám a társaság működési bevételei csak négy százalékkal növekedtek az első félévben. A KBC most az üzleti volumen bővülésének lehetőségeit mérlegeli, de elkerülhetetlen a bankadó hatásainak a modellezése is.

A Világgazdaságban arról lehet olvasni, hogy idén két és fél millió darabra tehető az újonnan eladott mobilkészülékek száma Magyarországon, ennek egyötöde okostelefon. Az IDC által készített első hivatalos hazai felmérésből az is kiderül, hogy a magyarországi értékesítések 85-90 százaléka még mindig a szolgáltatókhoz kapcsolható, a fennmaradó 10-15 százalék a kártyafüggetlen piac. Ez utóbbi árualapjának ugyanakkor a meghatározó részét képviseli a szürke import.

A Pénzcentrum.hu arról számolt be, hogy egyre több lakossági banki ügyfél vesz igénybe fogyasztási-, azon belül folyószámlahitelt. A válság következtében az elmúlt év végén volt némi megtorpanás az állománynövekedésben, az idei év végéhez közeledve azonban ismét elmondhatjuk, hogy tovább folytatódik a bővülő trend.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×