eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nyoma sincs a télnek

A melegrekord ugyan nem dőlt meg szerdán, ám az ilyenkor megszokotthoz képest jóval magasabb a hőmérséklet. Hasonló időjárás várható csütörtökön is, amikor egyre szárazabb és enyhébb levegő áramlik a Kárpát-medencébe.

Csütörtökön északon fátyolfelhős, napos, délen pedig a ködfoltok feloszlása után túlnyomóan derült, napos idő lesz, csapadék nem várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul, késő estére pedig 7 és 13 fok várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől a köd feloszlása után kezdetben még túlnyomóan napos, száraz idő várható, de szombaton már helyenként tartósan megmarad a köd. Az időszak második felében erősen felhős vagy borult lesz az ég, egyre többfelé valószínű eső, zápor. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 25 százalékán lehet.

Az enyhe idő hátránya

Mivel hazánk időjárását a következő napokban egy anticiklon alakítja majd,számottevő csapadéktól a hét végéig nem kell tartanunk, és a hőmérséklet is az átlag felett marad majd. Sok napsütésre, száraz időre van kilátás, ám reggelente helyenként sűrű ködfoltok képződhetnek.

A dolog hátulütője azonban a légszennyezettséghez kapcsolódik: az ország túlnyomó részén szerdán az egészségügyi határérték dupláját mutatta a szálló por koncentrációja, több nagyvárosban - Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán - is 200 százalék feletti értékeket mutattak a mérőeszközök.

A főváros légszennyezettsége, a levegőben szálló por koncentrációja szerdán minden mérőállomáson meghaladta az egészségügyi határértéket, az adatok ugyanakkor nem érték el a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét.

Számottevő légmozgás és csapadék hiányában várhatóan rosszabbodni fog a helyzet, javulásra először az északkeleti országrészben élők számíthatnak, ott ugyanis csütörtökön és pénteken már megélénkülhet a szél.

Az Időkép.hu szmogtérképe szerint valamelyest tisztult a levegő csütörtök reggelre, de az ország túlnyomó részén még mindig magas a légszennyezettség. Például Komárom-Esztergom megye minden mérőállomásán az egészségügyi határérték feletti értéket mutatott a szálló por mennyisége. A legkedvezőtlenebb helyzetben Dorog van, ahol már a tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta a koncentráció - közölte az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület csütörtökön az MTI-vel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×