eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magyar piacon magyar versenyző - hetilapszemle

"Egészséges protekcionizmust" sürget Baldauf László, a CBA elnöke a Figyelőben. A Heti Válasz Csák János közgazdásszal közöl interjút.

Az az ideális, ha a hazai piacon a magyar versenyzők állnak az élen - mondta Baldauf László a Figyelőnek adott interjúban. A CBA elnöke sürgeti az "egészséges protekcionizmust", bár nem érzi, hogy az általa irányított üzletlánc versenyhátrányban lenne a multikhoz képest. A forgalom alapján 25 millió forint különadó terheli a CBA Kereskedelmi Kft.-t. Ezzel kapcsolatban Baldauf László azt mondta, hogy a kötelékükbe tartozó vállalkozások 30-35 százalékát érinti a válságadó. A becslések szerint összesen mintegy 300 millió forintot kell befizetniük.

A CBA elnöke igazságosnak tartja a sávos rendszerű válságadót, hiszen szerinte így az elmúlt években jelentősen meggyöngült kisvállalkozásoknak nem kell számolniuk e teherrel, amely működésüket veszélyeztetné. Hozzátette: inkább a kisvállalkozások versenyhátrányának csökkenéséről, mintsem versenyelőnyről lehetne beszélni. Baldauf László reméli, hogy az adóváltozásoknak köszönhetően a következő esztendőben a háztartásoknak több lesz az anyagi mozgásterük. Ez képes lesz beindítani a gazdaság motorjait, és egyéb ösztönző intézkedésekkel megindulhat a felemelkedés.

Az ember nem attól valaki, hogy mi van a névjegyére írva, hanem attól, hogy mivel tud hozzájárulni a közös teljesítményhez - mondta Csák János közgazdász a Heti Válasznak. Az üzletember október 23-a alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést vette át. Csák János úgy látja, hogy Mol átalakítását vagy a Slovnaft megvételét értékelhették a díj oda ítélésekor.

A Mol korábbi elnöke az energetikai cégtől való távozásáról azt mondta, hogy amikor vezető az ember, akkor cége érdekeit kell képviselnie, és ha ez nem sikerül, akkor le kell vonni a következtetéseket. Hozzátette: nem tartja bukásnak, hogy korábbi felelős munkái ellenére jó ideje nem kapott komoly pozíciót. Csák János az alkotmánybíróság jogkörének átalakításáról azt mondta, hogy a testület az egyik legtekintélyesebb állami szervezet, márpedig minden normális társadalomban inkább erősíteni kell a tekintélyeket, mint rombolni. Még ha tartalmilag igazságosnak is tűnhet a döntés, akkor is a szabályok betartásával érdemes érvényesíteni. Ellenkező esetben nem lesz mérce, amihez igazodjunk - tette hozzá Csák János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×