eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jön a brutális kenyéráremelés?

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint nem kizárt, hogy a tél végére elfogy az itthon termett búza, és amerikai importból készülhet majd a magyar kenyér. Ez pedig legalább 50 százalékos áremelkedést jelenthet.

Nem tudta a kormányzat megakadályozni, hogy sok búza kimenjen az országból, viszont idén a termés jelentős része az időjárási viszontagságok miatt gyengébb minőségű - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség elnöke.

Varga László hozzátette: ha az ország importra szorul, akkor valószínűleg csak a tengerentúli búza jöhet szóba, mert Európában is hasonló problémákkal küzdenek, mint nálunk. Bár Oroszországban, Ukrajnában és több volt tagköztársaságban is jó termés volt az idén, ezekből az országokból nem engednek exportálni.

Az import jelentős dráguláshoz vezethet - hívta fel a figyelmet a szövetség elnöke, aki úgy becsüli, hogy száz forint felett lesz az import búza kilója, ezért az ebből készülő liszt ára is sokkal magasabb lehet a jelenleginél. Akár 50-60 százalékos emelés is elképzelhető a mostani árakhoz képest - tette hozzá.

Varga László elmondta, megpróbálnak keresni a környező országokból lisztimport-lehetőségeket, de ebben az esetben nagyjából ugyanannyiba kerülne a behozatal, mintha a tengerentúlról érkezne a búza.

A Pékszövetség már kezdeményezte a kormánynál a vertikumba tartozó ágazatok összehívását - emelte ki az elnök, aki elmondta azt is, hogy közel egymillió hektár az éves búzavetés Magyarországon, de a múlt hét elejéig mindössze 50-55 százalékot bevetettek el, igaz a tervek szerint a hét végéig a vetésterület eléri a 90 százalékot is, ami már biztatónak mondható.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×