eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A jövő év a fenntartható átrendeződés éve lesz az egészségügyben

Az egészségügyben 2011 a fenntartható átrendeződés éve lesz. Ez azt jelenti, hogy a tartalékok átrendezésével lehetőség van arra, hogy a tárca túlélje a jövő évet, de még nem a megváltás éve jön - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Az eladósodott egészségügyi intézmények helyzetének rendezésére még idén kezdeményezik egy konszolidációs koordinatív testület felállítását, amely felügyeli a kórházak konszolidációját - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a kórházakkal meg tudtak egyezni adósságuk rendezésének felosztásáról.

Vannak olyan intézmények is, amelyek fenntartóival viszont már arról tárgyalnak, hogy akár teljesen állami kézbe kerülhet a kórház. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter ehhez hozzáfűzte, hogy nem csupán egészségügyi, hanem oktatási és szociális intézményekkel is folynak hasonló egyeztetések.

Szócska Miklós és Réthelyi Miklós csütörtökön a Világgazdaság című napilap által szervezett konferencia szünetében közös sajtótájékoztatón mutatták be az egészségügyi terület megmentéséről szóló vitairatot. Ennek néhány feladataként az államtitkár - a konferencián részletesen is ismertetett - állami egészségügyi vezetési rendszer kialakítását és a progresszív ellátás meghatározását említette.

A vitairat egyes elemei már a salátatörvényben megjelennek, de a jövő évben a többi része is le lesz bontva törvényekben - tette hozzá az államtitkár.

A tárcát érintő aktuális ügyekről beszélve az államtitkár elmondta, hogy a patikatörvénnyel kapcsolatban "vették a szakma jelzését" is. Ezért a tárca is támogatta a Gyógyszerügyi Egyeztető Tanács létrejöttét, amely jövő szerdán tanácskozik először. "A tárca arra törekszik, hogy egy konszenzusos megoldás szülessen a témában" - tette hozzá Szócska Miklós.

A kamarákkal való egyeztetések kapcsán elmondta, hogy sikerült megegyezniük a kötelező kamarai tagságról szóló törvény szövegében, ezt hamarosan egyéni képviselői indítványként be is nyújtják.

Az otthonszülés ügyében elmondta, hogy a terület minden érintett képviselőjével leültek tárgyalni, s a megbeszélések egyetértésben zajlottak.

Réthelyi Miklós miniszter a sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre egyértelműen cáfolta az államtitkár menesztéséről szóló sajtóhíreket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×