eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

"A dakota bármit iszik, vizet prédikál"

Esztergom ügye nem országos jelentőségű, a dakota pedig bármit iszik, vizet prédikál. A többi között ez hangzott el az Országgyűlésben a napirend előtti felszólalások között.

Az LMP-s Szilágyi László az esztergomi önkormányzati választás után kialakult helyzetet vette górcső alá, ahol a független Tétényi Éva magasan verte Meggyes Tamás volt fideszes polgármestert. Mint a képviselő elmondta: a régi polgármester nem tudott demokrata lenni, inkább feudális kényúrként viselkedett, de hogyan tudja elkezdeni Tétényi Éva a munkáját, ha ezt a fideszes képviselők akadályozzák?

Tállai András, a belügyminisztérium államtitkára úgy vélte, hogy Esztergom ügye nem országos jelentőségű, és az ellenzéki képviselő nem tudott olyan információkat mondani, amelyek szerint az önkormányzatiság terén valamiféle törvénytelenség történt volna. Hozzátette: semmi akadálya, hogy Esztergomban a dolgok a helyükre kerüljenek, ehhez azonban az ellenzéki pártok által támogatott polgármesternek is partnernek kell lennie.

Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője az előző kormányzatok állami informatikai fejlesztései kapcsán mondta el, hogy vizsgálatuk szerint az elmúlt nyolc évben indokolatlan, átgondolatlan, többször egymástól elszigetelt és idejemúlt rendszereket hoztak létre.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában mindezzel egyetértett, majd kitért arra is, hogy a minisztérium munkatársai "Digitális Magyarország" címmel elkészítettek egy vitairatot, ami megtalálható a tárca honlapján. Hangsúlyozta, hogy a kormányzati informatika területén a modernizáció és az ésszerűsítés a legfontosabb cél, de arra kért minden pártot és civil szervezetet, valamint bárkit, akinek van véleménye az ügyben, hogy olvassa el a vitairatot, és írja meg álláspontját a minisztériumnak.

A jobbikos Murányi Levente 1956. november 4-ére emlékezve elmondta, ezen a napon a vörös hadsereg martalócai másodszor is lerohanták hazánkat. A felszólalás után - mivel a héten ez az utolsó ülésnap - az ülést vezető Latorczai János javaslatára az Országgyűlés egy perces néma csenddel emlékezett meg a gyásznapról.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy vélte: Orbán Viktor elszámolta magát, mert az Európai Unió nem engedte elszaladni a költségvetési hiányt, így a kormánynak sok-sok pénzre van szüksége, de strukturális átalakításokhoz nem fűlik a foga.

Ami történik - a törvénykezési hajrával és az ellenvéleményekkel szembeni fellépéssel - politikai erőszak, fogalmazott. A nyugdíjpénztáraknak utalandó tagdíjak visszatartásával pedig az állam három millió embert csap be. A szocialista képviselő úgy fogalmazott: A magyar nép nem hülye, csak lassan ébred és hamarosan kiegészíti dakota közmondások sorát, például azzal, hogy a dakota bármit iszik, vizet prédikál, illetve, hogy a dakota soha nem hazudik.

Cséfalvai Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában úgy fogalmazott: a kormány fontosnak tartja az öngondoskodást, de nem támogatja a vegyes rendszereket, ahol nem válik el világosan az állam és a piac felelőssége, a magánnyugdíjpénztárak azonban ilyenek. Ráadásul a szocialisták hagytak lyukat a költségvetésben, amelyet a Fidesznek sürgősen kellett befoltoznia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×