eur:
389.09
usd:
361.41
bux:
68680.19
2024. május 7. kedd Gizella

Újabb gát mögé zárnák a vörösiszapot

Új gátat kell építeni az ajkai zagytározó tízes kazettájának megrepedt védműve köré - mondta az InfoRádiónak a Parlamentben a környezetvédelmi államtitkár. Illés Zoltán a hétvégén osztrák hadmérnökökkel járta be a létesítményt.

Az ajkai vörösiszap-tározó tízes számú kazettája körüli gát több helyen megrepedt, tehát csak idő kérdése, hogy mikor szakad át, ezért a benne lévő két és félmillió köbméter vörös iszapot be kell fedni gipsszel vagy földdel, hogy megszüntessék a kiporzás veszélyét, majd egy új gátat kell köré építeni. Ezt tanácsolta az a hat osztrák hadmérnök, aki a hétvégén megvizsgálta a létesítményt.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az InfoRádiónak azt mondta: ez az új gát az agyagos rétegig lenyúló, tízméteres oszlopokból és a közéjük emelt kő-, vagy vasbeton falból állna.

Tehát gyakorlatilag egy új tározót építenének a régi köré, attól mintegy 500-1000 méteres távolságban. Tervezése két-három hetet, megépítése három-négy hónapot vesz igénybe Illés Zoltán szerint, a Mal Zrt. szakemberei viszont úgy vélik, hogy egy-másfél évnél korábban nem készülhet el az új védmű.

Az államtitkár szerint az általa "erődítménynek" nevezett új gátat a Mal Zrt. költségén kell felhúzni, és erről egyeztet a céget felügyelő Bakondi György kormánybiztossal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×