eur:
389.29
usd:
364.6
bux:
68052.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Éles fordulat az időjárásban

Hideg reggelek, napsütéses nappalok - ilyen időjárás jellemezte az elmúlt hetet. Mostantól mindez megfordul: enyhébbek lesznek az éjszakák és a reggelek, alacsonyabb lesz ugyanakkor napközben a hőmérséklet, a napot is ritkábban látjuk. Jövő csütörtöktől komoly lehűlés indulhat.

A múlt heti ciklon után szárazabbra fordult időjárásunk, már több mint egy hete egy anticiklon alakítja időjárásunkat - írja az Időkép. Ennek köszönhetően országszerte napos, száraz az idő, bár az év ezen szakához képest kissé hűvös van: reggelente több helyen 2 méteres magasságban is fagypont alatti értékeket mérhetünk, és a napi maximum-hőmérsékletek is több fokkal elmaradnak az október közepi átlagtól.

A gyenge légmozgás miatt hajnalban sokfelé párás, ködös az idő, de ezek a ködfoltok a délelőtt folyamán megszűnnek. Alapvetően azonban kellemesnek érezzük az időjárást, hiányzott már ez a hosszabb ideig tartó napfényes, száraz őszi időszak.

Mi várható az elkövetkező napokban?

Úgy tűnik, hogy szombattól fokozatosan változás kezdődik az időjárásunkban: a hétvégén már több lesz a felhő felettünk, elszórtan csapadék is várható. A hét első napjaiban sem tér vissza a zavartalan napsütés: változóan, többször erősen felhős lesz az égbolt, változatos területi eloszlásban (egy tőlünk délnyugatra kialakuló mediterrán ciklonnak köszönhetően) kisebb eső, záporok is kialakulhatnak, de országos csapadéknak csütörtökig kicsi az esélye.

Ami pedig a hőmérsékleteket illeti: reggelente eleinte még hűvös lesz, majd fokozatosan megszűnnek a hajnali fagyok. Délutánonként viszont nem lesz melegünk: hétfőtől napról napra egy-egy fokot csökkennek a maximum-hőmérsékletek, csütörtökön pedig - a szokásosnál sokkal nagyobb bizonytalansággal- egy hidegbetörés fenyeget.

Csütörtöktől jön a tél?


Ha az észak felől érkező sarkvidéki eredetű levegő valóban megérkezik hozzánk, akkor csütörtökön és pénteken délután sokfelé csupán 6-8 °C-ig emelkedik majd a hőmérséklet (ez akár a magasabb vidékeket hózáporokat is jelenthet). A hőérzetünket ráadásul tovább ronthatja majd a többfelé erős, néhol viharos lökésekkel kísért északnyugati szél.

Fontos azonban, hogy jelenleg az átlagosnál is nagyobb az előrejelzések bizonytalansága. Az viszont biztos, hogy egy ideig búcsút mondhatunk a verőfényes, nyugodt, eseménytelen őszi időnek; csupán az a kérdés, hogy a késő őszi idő mekkora mértékben mutatja majd meg magát.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×