eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fantasztikus magyar rekordok Budapesten

Magyar rekordok is születtek a péntektől vasárnapig tartó Rubik-kocka Európa-bajnokság első napján a Klauzál Házban Budapesten, ahol a klasszikus 3x3-as kocka kirakásával együtt összesen 23 kategóriában hirdetnek majd bajnokokat.

A selejtezők mellett pénteken voltak már olyan kategóriák, amelyekben végleges eredmények is születtek. Ilyen volt például a pyraminx, amely egy szabályos háromszögekből álló, laponként 9 háromszöget tartalmazó tetraéder. A legfeljebb 11 forgatásból kirakható fejtörővel a leggyorsabban Berecki Brúnó végzett, akinek mindössze 2,65 másodperc alatt sikerült a színeket a helyes oldalra forgatnia. Ezzel új világcsúcs is született, a korábbi bajnok Tomasz Kiedrowicz volt, aki két éve a gdanski nyílt bajnokságon 2,83 másodperces eredményt ért el.

Megaminx kategóriában, a kocka dodekaéder alakú változatában Bodor Bálint kétszer döntött világcsúcsot. Esőként 49 másodperc alatt rakta ki a 12 darab középkockából, 20 darab csúcskockából és 30 darab élkockából álló játékot, majd önmagát is felülmúlva 47,53 másodperces eredménnyel nyerte meg a versenyszámot.

A háromnapos bajnokságra közel 300-an jelentkeztek 28 országból, Magyarországról 50-en regisztráltak.

Rubik Ernő szerint bűvös kockája töretlen népszerűségének titka, hogy sok titka van. A Kossuth-díjas játéktervező korábban Pécsett, a matematika és a művészetek összefüggéseivel foglalkozó Bridges Világkonferencián elmondta: a kocka sikerének talán a legfontosabb kulcsa, hogy használatakor nem számít a nyelv, az életkor, a képzettség, a játékos neme.

Az 1975-ben feltalált játék ma a legjobban a fiatal fiúk körében terjed, akiknek bizonyos csoportjai a rivalizálás egyfajta eszközeként használják azt. A kocka kirakásának gyorsasága pedig azon is múlik, ki mennyi kombinációt ismer. Ezek ismeretében pedig az eredmény tovább fokozható. Így lehetséges az, hogy a klasszikus 3x3-as kockát a legjobbak hét másodperc alatt megoldják - magyarázta a feltaláló.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×