eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Halálos örökség - hetilapszemle

A Figyelő az orosz-magyar tárgyalási erőviszonyokról közöl írást, a Heti Válasz az Állami Számvevőszék önkormányzatok gazdálkodásáról szóló jelentését elemzi.

A Figyelő az orosz-magyar tárgyalási erőviszonyokról közöl írást. A két ország viszonyát leginkább meghatározó kérdésekben Moszkva egytől egyig előnyösebb alkupozícióban van Budapestnél. A lap szerint ez cseppet sem jó ómen, különösen akkor, amikor a két kormány jelenleg zajló tárgyalássorozatán a Mol orosz kézen lévő részvénypakettjétől a Malév sorsának rendezésén át az EMFESZ gázszolgáltató társaság tulajdonviszonyáig csupa kényes és problémás ügy szerepel. Magyarország jobb híján csak abban bízhat, hogy az orosz félnek sem érdeke évekig húzni ezeket a vitákat, így talán van esély a kompromisszumra.

A Heti Válasz az Állami Számvevőszék önkormányzatok gazdálkodásáról szóló jelentését elemzi. Ebből kiderül egyebek mellett, hogy 2006 és 2009 között 125 önkormányzat növelte úgy a bevételeit, hogy kötvényeket bocsátott ki. Ezáltal megvalósították a magyar csodát: a válság és a megszorítások ellenére látszólag csökkenteni tudták a pénzügyi hiányukat. Azért csak látszólag, mert bár a hitel az éves költségvetés számára láthatatlan, évekkel később törleszteni kell majd. Az Állami Számvevőszék szerint az önkormányzatok 70 százaléka megsértette a könyvelési szabályokat is, ugyanis a hiány csökkentéseként tüntették fel azt, ami voltaképpen adósság volt. Az ÁSZ jelentés többi megállapítását elolvashatják a Heti Válaszban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×