eur:
401.32
usd:
365.88
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Iskolatej Világnap a Parlamentben

Száz nógrádi és borsodi kisgyermekkel találkozott szerdán a Parlamentben az Iskolatej Világnapja alkalmából Schmittné Makray Katalin, az Iskolatej Programért indított társadalmi kezdeményezés fővédnöke.

A Bujákról, Szendrőről és Ludányhalásziból érkező gyerekek rajzokkal köszönték meg a program támogatását, a rendezvény zárásaként a jelenlévők egy pohár iskolatejjel koccintottak a gyermekek egészségére. A parlamenti tejparti annak az országos civil kezdeményezésnek volt a fináléja, amelyben közéleti személyiségek, művészek, sportolók, polgármesterek és iskolaigazgatók fogtak össze az Iskolatej Program kibővítéséért.

A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy Magyarországon ma közel 120 ezer alultáplált és 20 ezer éhező gyerek van. Ezeknek a gyerekeknek esélyük sincs az egészséges táplálkozásra, arra, hogy akár egyszer is jóllakjanak. Ha csak egy gyerek is éhesen fekszik le, az mindannyiunk szégyene - hangsúlyozta Schmittné Makray Katalin az ünnepséggel egybekötött sajtótájékoztatón.

A hazánkban működő iskolatej program célja, hogy minden iskolás naponta legalább egy pohár tejet ihasson. A jelenleg rendelkezésre álló 400 millió forint erre nem elegendő, ezért a kormánynak szándékában áll ezt kibővíteni 1 milliárdra - tájékoztatott a fővédnök.

A nemzeti iskolatej program bővítésre, fejlesztésre szorul, ezért szükség van arra, hogy mindenki - önkormányzatok, közéleti személyiségek, sportolók és művészek - támogassa, mert ezáltal láthatóvá válik az ügy fontossága. Lényeges, hogy a gyerekek egészségesen nőjenek fel, egészségesen táplálkozzanak és mozgásgazdag életmódot folytassanak. Mindenkinek esélyt kell kapnia az egészséges táplálkozásra, hogy erős felnőtté válhasson, és az iskolatej program éppen ezt a célt szolgálja - fogalmazott.

Az Iskolatej Világnapot 2000-ben rendezték meg először, mindig szeptember utolsó szerdáján tartják, idén 29-én.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×