eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Egymilliárdot szán a kormány iskolatejre - a nap legfontosabb hírei

Egymilliárd forintra növelné 400 millióról az iskolatej programra szánt összeget a kormány. Kedvezőbb helyzetbe hozná Tarlós István a magyar vállalkozókat. Péntektől olcsóbb lesz a négynapos autópálya matrica. Összeállítás a nap legfontosabb híreiből.

Több jut tejre

Egymilliárd forintra növelné 400 millióról az iskolatej programra szánt összeget a kormány. Schmittné Makrai Katalin, a társadalmi kezdeményezés fővédnöke a parlamenti iskolatej napon arról beszélt, hogy Magyarországon 120 ezer alultáplált és 20 ezer éhező gyerek él, akiknek esélyük sincs az egészséges táplálkozásra.

Átalakulhat a közfoglalkoztatás

Az értékteremtő munkavégzésre helyezi a hangsúlyt a kormány a közfoglalkoztatás átalakításakor - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Czomba Sándor a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a költségvetés szeptember végéig csaknem 110 milliárd forintot fordított a közcélú foglalkoztatás finanszírozására, ebből 65 milliárdot az Út a munkához programra. Az államtitkár arról is beszélt, hogy átalakítják a közfoglalkoztatást, ennek első lépéseként októbertől újabb két program indul.

Védekezés helyett megelőzés

A vidékfejlesztési miniszter szerint a milliárdokat felemésztő védekezés és kárelhárítás helyett gondos megelőző munkára van szükség a vízgazdálkodásban. Fazekas Sándor Hódmezővásárhelyen, egy belvízvédelmi beruházás átadásán közölte: a tárca felgyorsítja a - még az első Orbán-kormány által elindított - Vásárhelyi-terv végrehajtását. Hangsúlyozta: ez nemcsak az árvízvédelem miatt fontos, hanem azért is, mert a beruházás munkahelyeket teremt. A miniszter úgy vélte: megfelelő vízgazdálkodási tervvel és beruházásokkal az aszály okozta károk is mérsékelhetők, megelőzhetők.

Tarlós előnyt adna

A magyar vállalkozók kedvezőbb helyzetbe hozásáról beszélt a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Tarlós István a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége budapesti fórumán úgy fogalmazott: nem járja, hogy a hazai vállalkozók hátrányosabb helyzetben vannak, mint a külföldiek, akár az adókedvezmények, akár az állami támogatások elérhetősége szempontjából.

Staudt másképp működtetne

A főváros működtetésének olcsóbbá, hatékonyabbá és korrupciómentessé tételét ígéri a Jobbik főpolgármester-jelöltje. Staudt Gábor az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: ehhez a mostani, hetente változó szabályozás helyett, hosszú távú, kiszámítható rendeletekre van szükség. A politikus szerint Budapesten ma az egyik legnagyobb probléma a korrupció, és ennek visszaszorításához morális váltásra van szükség.

Szmogriadó-ellenes az LMP


Az Alkotmánybírósághoz fordul az LMP, azt kérve a testülettől, hogy semmisítse meg a Fővárosi Közgyűlés nyáron elfogadott szmogriadó-rendeletét. Jávor Benedek, a párt főpolgármester-jelöltje azt mondta: a rendelkezés semmi másra nem alkalmas, csak arra, hogy nevetségessé tegye a szmogriadó intézményét.

Mesterházy bírálat


Az MSZP elnöke szerint a magasabb jövedelműeknek kedvez kormány által tervezett új adórendszer, ami a szerényebben keresőktől elvesz. Mesterházy Attila pártja soproni kampányzáróján azt mondta: a Fidesz nem tartotta be az azonnali és radikális adóreformra tett ígéretét.

Toronymagas a Fidesz-fölény

Valamennyi friss közvélemény-kutatás szerint biztosan vezet a többi párt előtt a Fidesz-KDNP. A Nézőpont Intézet azt írta: Tarlós István, a kormánypártok főpolgármester-jelöltje a szavazók 52 százalékának támogatására számíthat, a fővárosi közgyűlésben pedig többséget szerezhet a pártszövetség. Biztosra veszi a Fidesz-KDNP és Tarlós István főpolgármester-jelölt fővárosi győzelmét a Századvég is, a Szonda Ipsos ugyanakkor úgy véli: a listás szavazást minden bizonnyal a Fidesz nyeri Budapesten, a közgyűlési többség azonban a felmérések alapján nem egyértelmű. A Tárki szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága az utolsó kutatás óta nőtt, a szocialistáké pedig csökkent, ugyanakkor jelentősen emelkedett a pártválasztás kérdésében bizonytalanok, illetve titkolózók aránya.

Olcsóbb már nem lesz

Megállt az árcsökkenés a lakáspiacon, az idei második negyedévben az FHB lakásár index értéke - az első negyedévi 179,1 pont után - 174,2 volt. Harmati László, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgató helyettese közölte: a februári, 9,3 százalékos éves árcsökkenési előrejelzésüket 7 százalékra módosították.

Kevesebbe kerül az autópálya

Péntektől olcsóbb lesz a négynapos autópálya matrica, a személyautókra érvényes úthasználati díj 1.530 forintról 1.170 forintra csökken. A változás az úgynevezett motoros e-matricákat is érinti. A kétkerekű járművek tulajdonosai októbertől ismét 585 forintért szerezhetik be a négynapos e-matricát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×