eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Németh Zsolt: Elkerülhetetlen lesz a külképviseleteken a jelentős létszámcsökkentés

A többi között a külképviseleti rendszer felülvizsgálatát javasolja a Külügyminisztérium kiadásainak mérséklésére a tárca államtitkára. Németh Zsolt erről azután beszélt erről az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy kiderült: hiányzik a minisztérium idei költségvetésének csaknem harmada. A fideszes politikus szerint ezért súlyos politikai felelősség terheli az előző kormányzatot.

A Külügyminisztérium idei költségvetésének mintegy egyharmada hiányzik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Németh Zsolt. A külügyi államtitkár kiemelte, hogy a tárcánál 12 milliárd forintos hiányt tártak fel.

Ennek egyik fele, 5,7 milliárd forint a be nem fizetett nemzetközi tagdíjakból adódik. Több nemzetközi szervezetnek, például az ENSZ-nek, a NATO-nak, a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO), az Európa Tanácsnak és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) is tartozik Magyarország - fejtette ki Németh Zsolt, aki szerint felelőtlenség, hogy ki nem fizetett számlákkal fogadta az új kormányt a leköszönő kabinet. Az államtitkár azt mondta, ezt az összeget a központi költségvetésből tudják csak befizetni ebben az évben.

A tárca költségvetési keretének hiányát növeli az is, hogy 2,8 milliárd forintos bevételt terveztek benne az ingatlaneladásokból, noha semmilyen ingatlant nem adott el a Külügyminisztérium, és még meg sem kezdte az értékesítés előkészítését egyetlen kivétellel - hangsúlyozta Németh Zsolt.

A külügyi államtitkár szólt arról is, hogy a bérek szuperbruttósításából fakadó hiány 85 százalékát ugyan fedezi a költségvetés, de 15 százalékát nem, és ez az 1,6 milliárd forint sem áll a tárca rendelkezésére.

Megtakarítás helyett további 1,3 milliárd forintos hiányt okozott 12 külképviselet bezárása és a tervezett, de elmaradt elbocsátások - közölte Németh Zsolt, aki szerint ezeken a külképviseleteken dolgozókat elbocsátás helyett más városba helyezték át.

A külügyi államtitkár kiemelte, az Orbán-kormány hárommilliárdos zárolásról, döntött, így a Külügyminisztériumnak összesen 15-16 milliárd forintot kell takarékoskodás révén előteremtenie. Nem lesz elkerülhető a jelentős külföldi létszámcsökkentés, emellett áttekintik a külképviseleti rendszert is - tette hozzá.

Németh Zsolt a tervezett takarékossági intézkedések között említette továbbá a gépjármű és bútorbeszerzések zárolását, valamint a külföldön dolgozók bizonyos kedvezményeinek önrészhez kötését. Úgy vélte, hogy az intézkedésekkel akár már jövőre nullszaldós lehet a tárca költségvetése.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×