eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

A hét végéig érvényben maradhat a harmadfokú hőségriadó - a nap legfontosabb hírei

Várhatóan a hét végéig az ország egész területén érvényben marad a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó. Ma Újpesten mérték a legmelegebbet, 36,2 Celsius-fokot, de az 1991-ben Örkényben regisztrált 37,2 fokos rekord nem dőlt meg.

Budapesten az átlagosnál 20 százalékkal többször hívták a mentőket a meleg miatt. Közben megközelítette az eddig mért legnagyobb áramfogyasztást a villamos energiarendszerben a mai terhelés. A Mavir rendszerirányító tájékoztatása szerint délutánig 6130 megawattos felhasználást regisztráltak, az eddigi, 6320 megawattos csúcs 2007 nyarán volt. A MÁV több vonalon sebességkorlátozást rendelt el a meleg miatt.

Vitatja a kormány az EKB állásfoglalását

Több ponton vitatják a kormány által felkért szakértők az Európai Központi Bank állásfoglalását a jegybanki dolgozók bérének módosításáról. A miniszterelnök szóvivője arról beszélt, hogy a kormány megállapította: helyes döntés a költségvetési szférában dolgozó vezetők esetében a fizetési korlát bevezetése. Szijjártó Péter azt mondta: a tervezett intézkedések tiszteletben tartják a jegybanki függetlenség elvét. Az Európai Központi Bank álláspontja szerint a nemzeti bank munkavállalóinak javadalmazásáról szóló szabályok módosításáról az MNB-vel együttműködésben kell dönteni. A frankfurti székhelyű pénzintézet úgy véli: biztosítani kell azt is, hogy ne sérüljön a központi banki függetlenségének elve.

Ötmilliárd megrongálódott középületek fejlesztésére


Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy ötmilliárd forintos értékű projektet indít az árvizekben megrongálódott közösségi építmények fejlesztésére a kormány. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt mondta: nemcsak a helyreállítást finanszírozzák, hanem a kötelező önkormányzati feladatot ellátó épületek - óvodák, bölcsődék, szociális otthonok - felújítását is. A szikszói polgármester keddi nyilatkozatával összefüggésben a katasztrófavédelem vezetője és Nagy Anna kormányszóvivő is úgy fogalmazott: nem szerencsés, ha az emberek problémáiból bárki politikai tőkét kovácsol. Füzesséri József, Szikszó szocialista polgármestere arról beszélt, hogy a kormány - ígéreteivel ellentétben - nem téríti meg a magáningatlanokban keletkezett károkat. Előzőleg egyedi elbírálást kért a kormánytól a károk enyhítésénél az árvíz sújtotta Felsőzsolca önkormányzata, mert szerinte az áradás a városban okozta a legnagyobb kárt.

Kettéválhat a melegvíz díja

Kettéválhat a fűtési célra használt, illetve a folyó meleg víz díja. Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: a kabinet álláspontja szerint ezzel a lépéssel csökkenne a teljes országos energiafogyasztás, illetve a földgázfelhasználás. Szólt arról is, hogy a kabinet kezdeményezi az Országos Cigány Önkormányzat 2009. első félévi pénzügyi gazdálkodásának átfogó számvevőszéki ellenőrzését.

Németh Zsolt: hiányzik a külügyi büdzsé harmada


A külképviseleti rendszer felülvizsgálatát, a többi között a külképviseleten dolgozók számának csökkentését javasolja a Külügyminisztérium kiadásainak mérséklésére a tárca államtitkára. Németh Zsolt erről azután beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy kiderült: hiányzik a minisztérium idei költségvetésének csaknem harmada. A fideszes politikus szerint súlyos politikai felelősség terheli az előző kormányzatot.

200-os bizottság: felkészületlen volt a rendőrség

A rendőrség felkészületlenségét igazolták az újabb meghallgatások a 2006-os őszi zavargások körülményeit feltáró bizottság ülésén. Erről a 2002 és 2010 közötti állami jogsértéseket vizsgáló albizottság elnöke beszélt, miután újabb rendőri vezetőket hallgattak meg a 4 évvel ezelőtti eseményekről. Varga László az InfoRádióban azt mondta: továbbra sem derült ki, hogy 2006 őszén, a Magyar Televízió székháza előtt kinek az utasítására cselekedtek a rendőrök.

Nem épülhet meg a tőketerebesi erőmű

Nem épülhet meg a magyar határtól 17 kilométerre, Tőketerebesre tervezett szénerőmű - döntöttek jogerősen a szlovák hatóságok. A káros hatások leginkább a világörökségnek számító Tokaj-hegyalja régiót és a Zemplén területeit érintették volna. Takáts András, a Tokaj-Hegyalja Fejlődésért Szövetség ügyvivője az InfoRádióban. emlékeztetett: a létesítmény korszerűtlen technológiával, barnakőszén felhasználásával termelt volna áramot.

Egykori gyarmatok a díszszemle vendégei


Függetlenségük kivívásának ötvenedik évfordulója alkalmából Franciaország egykori afrikai gyarmatai voltak a vendégek a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett párizsi díszszemlén. A szemlét Nicolas Sarkozy államfő és az afrikai vezetők jelenlétében a francia légierő gépeinek berepülése után 13 afrikai ország négyszáz katonája nyitotta meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×