eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Törvénymódosítások az árvízkárosultakért - a nap hírei

Több jogszabály megváltoztatásával is segíti a kormány az árvíz miatt fedél nélkül maradt emberek elemi lakhatási feltételeinek biztosítását, valamint a katasztrófa okozta károk enyhítését.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság új vezetője az árvíz elleni védekezésre és az újjáépítésre szánt kormányzati forrásokról tájékoztatta az érintett önkormányzatok vezetőit.

Bakondi György elmondta: az eddigi összegzések szerint az árvíz okozta károk meghaladhatják a 200 milliárd forintot, az állam 6 megye 36 településén összedőlt 317 ház felújításához 3 milliárd 376 millió forinttal járul hozzá.

Hozzátette: hamarosan dönt a kabinet az építési engedélyek gyorsításáról, közmunkaprogramot hirdet a gyorsabb romeltakarítás és helyreállítás érdekében és megtéríti a gátátvágások után keletkezett kárt.

Fordulatot hoz az akcióterv

A nemzetgazdasági miniszter szerint a második Orbán-kormány első gazdasági akcióterve alkalmas arra, hogy konzervatív gazdaságpolitikai fordulatot indítson el Magyarországon.

Matolcsy György az Országgyűlés plenáris ülésén, a gazdasági és pénzügyi törvénycsomag általános vitáját megnyitó expozéjában azt mondta: az elmúlt évek egyik legnagyobb hibája, hogy 2006 óta minden évben megszorító politika érvényesült az országban, valamint gyenge a közszolgáltatások színvonala.

Nemzeti Földalap véd a spekulánsoktól

Beterjesztette az Országgyűlés elé a Nemzeti Földalapról szóló törvényjavaslatot a kormány. A vidékfejlesztési miniszter elmondta: a javaslat célja a működőképes családi gazdaságok kialakítása, valamint a földárak és földhaszonbérleti díjak alakulásának befolyásolása. Fazekas Sándor hozzátette: a Nemzeti Földalap felállításával a földspekulációt és a zsebszerződéseket is meg kívánják akadályozni.

Õszre kész a parlamenti létszámcsökkentés terve

Szeptember 10-éig kell az illetékes albizottság elé terjeszteniük a parlamenti létszámcsökkentésről szóló tervüket a frakcióknak - hangzott el az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reformot előkészítő albizottság ülésén. Vitányi István fideszes képviselő elmondta: a beérkezett anyagokat a testület elnöke összegzi. Szólt arról is, hogy a kisebbségektől is kérnek koncepciót.

Újabb felmentés

Felmentette tisztségéből Falus Ferenc országos tisztifőorvost a nemzeti erőforrás miniszter. Az új vezető Paller Judit lesz, aki eddig az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének munkáját irányította. A tárca tájékoztatása szerint Falus Ferenc határozatlan idejű kormánytisztviselői jogviszonyát július 7-ei hatállyal, indoklás nélkül szüntetik meg.

UD Zrt-ügy: szocialista gyanúsított

Gyanúsítottként hallgatta ki Tóth Károlyt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori MSZP-s alelnökét a Központi Nyomozó Főügyészség az UD Zrt. ügyében.

A főügyészség szóvivője megerősítette a Hír Tv információját, amely szerint a férfit hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják. Fazekas Géza hozzátette: a gyanúsított megtagadta a vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen. Tóth Károly meghallgatásán mindössze annyit mondott, hogy képviselői munkáját végezte.

Enyhítenek a börtönök zsúfoltságán

Megnyitották a solti büntetés-végrehajtási intézet tavaly bezárt két körletét, ahol 328 elítéltet tudnak elhelyezni. Pintér Sándor belügyminiszter elmondta: hamarosan megnyitják a Gyorskocsi utcai objektumot is. Hangsúlyozta: elsőként a börtönök zsúfoltságán enyhítenek az új épületek megnyitásával, majd a második lépésben felkészülnek a tulajdon elleni szabálysértés miatt elzárásra ítéltek fogadására.

Eljárás a szlovákok ellen

Megindította az eljárást Szlovákia ellen az Európai Bíróság előtt a Külügyminisztérium, amiért a szomszédos ország a személyek szabad mozgásáról szóló irányelvre hivatkozva tavaly augusztus 21-én megtagadta Sólyom László köztársasági elnök belépését a területére. A tárca közlése szerint Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy Sólyom László beutazásának megtagadása összeegyeztethetetlen az Európai Unió normáival.

Budapestre jön Radicová


Még júliusban felkeresi Budapestet a kijelölt szlovák miniszterelnök. Ezt maga Iveta Radicová jelentette be a koalíciós szerződés aláírása után Pozsonyban. Július 19-én Pozsonyba érkezik Petr Necas, az új cseh miniszterelnök, másnap, július 20-án pedig Budapesten rendezik a visegrádi négyek kormányfői találkozóját, amelyen mindketten részt vesznek. A tanácskozáson Szlovákia egy évre hivatalosan átveszi Magyarországtól a visegrádi csoport elnöki tisztségét.

Csányi az MLSZ elnöke


Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját választották meg a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének. Erről a jelenlevő tagok egyhangú szavazatával döntött a szervezet rendkívüli, tisztújító közgyűlése. Az öt évre megválasztott új elnökség alakuló ülése után Csányi Sándor bejelentette: Berzi Sándor lett az MLSZ alelnöke és egyben nemzetközi igazgatója. Hozzátette: a főtitkári poszton a várakozásoknak megfelelően Vági Márton váltja Róka Gézát, aki főtitkár-helyettesként folytatja munkáját.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×