eur:
385.99
usd:
355.26
bux:
68635.87
2024. május 21. kedd Konstantin

Orbán Viktor ősszel találkozhat Obamával

Õsszel találkozhat egymással Barack Obama amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök - mondta az InfoRádiónak a Washingtonban tartózkodó külügyminiszter. Martonyi János elmondta, amerikai kollégája örömmel fogadta az új kormány célkitűzéseit, és Magyarország NATO szerepvállalásával is elégedett.

Az Egyesült Államok elégedett Magyarország NATO-szerepvállalásával, afganisztáni tevékenységével, valamint azzal, hogy nemcsak fenntartjuk a részvételünk szintjét, de a lehetőségeink keretein belül növeljük is azt - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva a Washingtonban tartózkodó Martonyi János.

A külügyminiszter hozzátette: a tengerentúlon elégedettek a nyugat-balkáni szerepvállalásunkkal is, és nagy várakozással várják az új kormány Európa-, Amerika- és gazdaságpolitikáját.

Martonyi János kiemelte, amerikai látogatása jó alkalmat adott arra, hogy bemutassa az új kormány kül- és belpolitikai intézkedéseit.

Úgy véli, az amerikai vezetés nem volt elégedetlen az előző kabinet tevékenységével, főleg az utolsó időszakot nézve, bár hozzátette: az előtt kétségkívül voltak gondok a kér ország kapcsolatában.

Magyarország 400 fős katonai kontingenssel van jelen Afganisztánban, ahol az év végére 500 főre fog emelkedni a magyar katonák száma. Erről Martonyi János úgy nyilatkozott, hogy nem a konfliktus végére politikai megoldás tehet pontot, amely után nem lesz már szükség a magyar szerepvállalásra.

Martonyi János elmondta azt is, hogy a közeljövőben Orbán Viktor találkozni fog Barack Obama amerikai elnökkel, de hogy pontosan mikor, azt egyelőre bizonytalan - valószínűleg az ősz folyamán.

A magyar külügyminiszter meghívta Magyarországra amerikai kollégáját, Hillary Clintont is, aki várhatóan még ebben az évben, vagy a jövő év elején el is utazik Budapestre.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Így emelték ki a Dunából a Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónakot
Szívszorító videó

Így emelték ki a Dunából a Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónakot

A társszervekkel közösen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság daruja és búvárszolgálata vasárnap délután fél hatkor húzta ki a roncsot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×