eur:
389.43
usd:
361.53
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elhúzódó apadás várható a Tiszán - a nap információi

Lassú tetőzésre és elhúzódó apadásra számítanak a szakemberek a Tiszán. A délutáni rendkívül heves esőzések következtében utcákat, házakat öntött el a víz Cegléd, Abony és Törtel térségében. Makay Zsoltot választották meg az MDF elnökének a párt országos gyűlésén.

Lassú tetőzésre és elhúzódó apadásra számítanak a szakemberek a Tiszán. A várható csapadékos időjárás miatt emellett ismét emelkedhet a Maros, a Körös és a Szamos vízszintje. A térségi vízügyi igazgatóság műszaki ügyeletese, Batta Emese közölte: a Tisza a jövő hét első felében tetőzik Szegednél a 2006-os rekordvízszintnél mintegy 2 méterrel alacsonyabb vízállással. Az országban még mindig 1500 kilométeren tartanak fenn árvízi készültséget és továbbra is 141 ezer hektár áll víz alatt.

A délutáni rendkívül heves esőzések következtében utcákat, házakat öntött el a víz Cegléd, Abony és Törtel térségében - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese. Kis-Guczi Péter arról is beszámolt, hogy a térség tűzoltói nagy erőkkel dolgoznak, hogy megvédjék a házakat.

Makay Zsoltot választották meg az MDF elnökének a párt országos gyűlésén. Az MDF-nek azért kellett új vezetést választania, mert Dávid Ibolya április 11-én, a választások első fordulójának éjszakáján lemondott elnöki tisztségéről. Makay Zsolt az elnökválasztás után úgy fogalmazott, hogy elnökjelöltként arra kért felhatalmazást: úgy szervezzék újjá a pártot, hogy a jövőben senki ne gondolja azt, az MDF baloldali párt. Saját feladatául az MDF jobbközép irányultságának megerősítését nevezte az új elnök.

Több, az őszi önkormányzati választással összefüggő új szabályról dönt hétfőn kezdődő 2 napos ülésén a parlament. A voksolást már ezek alapján kell megtartani: így a jelenlegi 72-ről 60 napra csökken a választási kampány, rövidebb idő marad az ajánlószelvények gyűjtésére, a kampánycsend pedig csak a választás napjára korlátozódna. Õsztől a jelenleginél kisebb létszámú kisebbségi önkormányzatok jönnek létre, de a testületek száma változatlanul 15 és 53 között lenne. A tervek szerint újra szavaz az Országgyűlés a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött kormánytisztviselői jogállásról szóló törvényről, valamint a családok támogatásáról szóló jogszabály megváltoztatásáról. A kormánypártok az iskolába járáshoz kötnék a családi pótlék kifizetését.

A kormány legfőbb szempontja az együttműködés az egyház által fenntartott iskolákkal, kórházakkal és szociális intézményekkel - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a Szent Margit Gimnázium tanévzáró ünnepségén arról is szólt, hogy korábban az egyházak hiába akartak átvenni nehéz helyzetbe került önkormányzati iskolákat, olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, amelyben - mint fogalmazott - horribilis fizetési kötelezettséget írtak elő a fenntartót váltó intézményeknek. A kereszténydemokrata politkus szerint ezeket a gátakat az új kormány már az első hetekben lebontotta a közoktatási törvény módosításával. Rétvári Bence azt is elmondta, hogy az elmúlt ciklusok több milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel az egyházak felé, amely az Állami Számvevőszék jelentése alapján az átvállalt közszolgáltatásokért járt volna. Hozzátette: az adósságot az új kormány csak évek alatt tudja majd törleszteni.

Lengyelországban második fordulót tartanak, miután az előrehozott államfő választáson egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét. Bronislaw Komorowski, a kormányzó Polgári Platform jelöltje végzett az élen, az ideiglenes államfő a szavazatok 40,7 százalékát szerezte meg - derült ki az exit-poll felmérések eredményéből. Legfőbb vetélytársa, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt színeiben induló Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő 35 százalékot kapott. Az államfőválasztást idén ősszel tartották volna, de a lengyel kormánygép április 10-ei oroszországi katasztrófája miatt - amelyben Lech Kaczynski elnök is életét vesztette vesztette - korábbra kellett kiírni a választást.

Diplomáciai viszály tört ki Németország és Izrael között, mivel az izraeli kormány nem engedélyezte, hogy a német fejlesztésügyi miniszter a Gázai övezetbe látogasson. Dirk Niebel súlyos külpolitikai hibának nevezte az izraeli döntést, amelyet a német külügyminiszter is elítélt. Guido Westerwelle nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a német kormány sürgeti a Gázai övezet izraeli blokádjának haladéktalan megszüntetését. Közben a zsidó állam bejelentette: enyhít a Gázai övezet blokádján. Az izraeli biztonsági kabinet mai döntése szerint csupán a fegyverek és a katonai célra használható anyagok szerepelnek jövőben a tiltó listán, vagyis mától minden nem katonai jellegű árucikk bevihető Gázába.

Csehországban Petr Necas lett a Polgári Demokratikus Párt új elnöke. A titkos választáson a tömörülés tisztújító kongresszusának 617 küldötte közül 538-an támogatták az eddigi alelnököt, aki a pártelnöki tisztség egyetlen jelöltje volt. Václav Klaus államfő megbízásából a 45 éves politikus jelenleg is tárgyal egy hármas jobboldali koalíció létrehozásáról, miután a májusi parlamenti választáson nyertes Szociáldemokrata Párt nem tudott kabinetet alakítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×