eur:
391.33
usd:
366.59
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szlovákiában az MKP nem jutott be a parlamentbe

Szlovákiában jobboldali kormánykoalíció alakulhat a választások nyomán; az MKP nem jutott be a parlamentbe. Jövő héten elfogadhatják az Európai Parlamentben az árvízkárok enyhítéséről szóló néppárti javaslatot. Már 97 halálos áldozata van a kirgizisztáni etnikai zavargásoknak

Szlovákiában a nem hivatalos végeredmény szerint a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia nyerte a szombati választásokat, de az új parlamentben az ellenzéki pártoknak lesz mérsékelt többségük. A Robert Fico miniszterelnök vezette SZMER a szavazatok csaknem 35 százalékát kapta, amely 62 mandátumot jelent az új törvényhozásban. A jobboldali pártok kizárták az együttműködést Robert Ficóval, így a második legerősebb politikai erő, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Koalíció elnöke, Iveta Radicova vezetésével jobbközép koalíció jöhet létre, és az országnak először lehet női miniszterelnöke. Az ellenzéki többség ellenére Ivan Gasparovic államfő jelezte: először Robert Ficónak ad kormányalakítási megbízást. A 150 tagú pozsonyi törvényhozásba 6 párt került be, köztük újonnan a Szabadság és Szolidaritás, valamint a Híd-Most magyar-szlovák polgári párt, amelynek 14 képviselője lesz. Két eddigi parlamenti párt nem érte el az 5 százalékos küszöböt: a Magyar Koalíció Pártja és a Vladimir Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom. Csáky Pál, az MKP elnöke bejelentette: a választási eredmény miatt a párt egész elnöksége lemond.

Országzászlót avatott a Pest megyei Diósdon az Országgyűlés elnöke a település alapításának millenniuma alkalmából és a trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulójára emlékezve. Schmitt Pál beszédében hangsúlyozta: az újjászületés csak összefogással lehetséges. Spéth Géza, Diósd független polgármestere szintén azt hangsúlyozta, hogy az országzászló az összetartozás jelképe.

Az MSZP szerint a Fidesz az új parlament megalakulása óta eltelt 30 napban olyan lépéseket tett, amelyek rossz irányba vezetik az országot. Lendvai Ildikó, az MSZP távozó elnöke úgy fogalmazott: a kétharmados Fidesz-többség a társadalompolitikában egy újkonzervatív gazdag-párti, a politikai kultúrában egy ókonzervatív, a közjog területén pedig egy demokráciát szűkítő fordulatot kezdett meg.

Várhatóan kedd hajnalban tetőzik a Tisza Szolnoknál 960 centiméterrel - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. Tiszaroff és Tiszabő térségében rendkívüli készültséget rendeltek el. A tiszaroffi árapasztó tározó zsilipjeit lezárták, mert egy újabb tiszai árhullám esetén szükségessé válhat újbóli megnyitása. A tározó megnyitása óta maximális kapacitásának kétharmadát fogadta be. Közben tovább apadt a Sajó, a Bódva, a Hernád, a Takta és a Ronyva is.

Jövő héten várhatóan elfogadják az Európai Parlamentben az árvízkárok enyhítéséről szóló néppárti javaslatot - közölte Deutsch Tamás. A fideszes európai parlamenti képviselő elmondta: az előterjesztés szerint az árvíz sújtotta közép-európai országok a lehető legkönnyebben és leggyorsabban igénybe vehetnék az európai szolidaritási alap forrásait az árvíz utáni helyreállításra.

Országosan is egyedülállónak számító szintetikus droglabort találtak a miskolci nyomozók a Békés megyei Szarvason - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Egyedné Novodonszky Éva hozzátette: Miskolcon egy rutinellenrőzéskor találtak utcán sétáló fiataloknál kender palántákat, majd a nyomozás során jutottak el Szarvasra, ahol egy lakásban drog alapanyagokat foglaltak le. Az ügyben két férfit vettek őrizetbe; a rendőrség kezdeményezi előzetes letartóztatásukat.

Kirgizisztánból több tízezer üzbég menekült el a többségi kirgizek és az üzbég kisebbség közötti összecsapások elől. Az üzbég rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: az ország keleti részén lévő Andizsán térségében eddig 32 ezer felnőtt menekültet regisztráltak. A gyerekeket nem vették nyilvántartásba, de számukat több ezerre teszik. --- Kirgizisztán déli részén több körzetben is állandó kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok a több napja tartó etnikai zavargások megfékezéséért. A legutóbbi adatok szerint a többségi kirgizek és az üzbég kisebbség közötti összetűzéseknek 97 halálos áldozata van.

Bagdadban pokolgép robbant az iraki központi bank székháza előtt; a merényletben az eddigi adatok szerint 15 ember meghalt, a sebesültek száma 43. Az iraki hatóságok közlése szerint a pokolgép akkor lépett működésbe, amikor a banki alkalmazottak munkaidejük után elhagyták az épületet. A rendőrség és a katonaság azonnal körülzárta az épületet, attól tartva, hogy ki akarják rabolni a központi pénzintézetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×