eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Továbbra is Észak-Magyarországon a legkritikusabb az árvízi helyzet - a nap legfontosabb hírei

Észak-Magyarországon az árvíz miatt már csaknem 4500 embernek kellett elhagynia otthonát.

A Miskolchoz közeli Felsőzsolcán, ahol korábban mintegy 1500 embert kellett kitelepíteni a Sajó áradása miatt, már csaknem 50, többségében vályogház dőlt össze, de más területeken is egyre több épület nem bírja a víz nyomását. A hétezres városban egy ember a saját házában vesztette életét, halálát áramütés okozta. A települést felkereste Sólyom László köztársasági elnök, aki méltatta az árvíz sújtotta településeken tapasztalt összefogást. Az áradás miatt Pest megyében és a fővárosban több mint 150 embernek kellett elhagynia otthonát. Lezárták a Népszigetet, és több tízezer homokzsákot helyeztek el a védvonalakon. Az árhullám Pest megyében a Dunakanyar településeit veszélyezteti a leginkább, az északi részeken pedig már harmadfokú a készültség. A MÁV tájékoztatása szerint a vasútvonalakon több mint 2,7 milliárd forint kárt okozott a rendkívüli időjárás, az árvíz és viharok.

Varga: Valótlanok a pénzügyi adatok

Valótlannak nevezte az előző kormány által közölt pénzügyi adatokat a Miniszterelnökség államtitkára. Varga Mihály a Lovasberényben rendezett kormányülés után azt mondta: a kapott tájékoztatáshoz képest 230 milliárd forintos különbséget találtak. A politikus közölte: a versenyképesség javítására, a bürokrácia csökkentésére, a korrupció visszaszorítására és a költségvetési intézmények kiadáscsökkentésére vonatkozó terveket hamarosan törvényjavaslatok formájában terjesztik az Országgyűlés elé. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a pénzintézeteket érintő különadóról nem döntött a kormány, egyelőre az egyeztetés folyik. Az államtitkár megalapozatlannak nevezett minden olyan híresztelést, amely szerint a kormány rendkívüli ülésén a nyugdíjakat, vagy a nyugdíjrendszert érintő kérdést tárgyalt volna. -Közben az unió pénzügyi biztosa azt mondta: nem hasonlítható össze Görögország és Magyarország pénzügyi helyzete. Olli Rehn Luxembourgban, az euróövezethez tartozó országok pénzügyminisztereinek találkozója előtt kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem képzelhető el, hogy a magyar helyzet a göröghöz hasonló módon alakul.

Június 29-én választhatna államfőt az Országgyűlés


A Fidesz javaslata szerint június 29-én döntene a parlament az új köztársasági elnök személyéről. A párt frakcióvezetője elmondta: indítványukat szerdán a házbizottság elé terjesztik. Hozzátette: szeretnék, ha még júniusban megválasztaná az Országgyűlés az Állami Számvevőszék vezetőit, és lehetőség szerint június végén, július elején legalább két alkotmánybíró személyéről is döntsenek a képviselők. Lázár János közölte: szorgalmazzák azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságáról még a nyári parlamenti ülésezés alatt érdemi döntés szülessen. A politikus arról nem kívánt nyilatkozni, hogy ki lenne a Fidesz államfőjelöltje.

Ismét emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán négy forinttal emeli az üzemanyagok nagykereskedelmi árát a Mol. A mostani lépéssel a benzin átlagára 341 forintra, a gázolajé 323 forintra nő. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a változást az üzemanyagok nemzetközi jegyzésárainak emelkedése mellett a forint gyengülése is indokolja. A mostani emelés megközelíti a május eleji csúcsot, de nem éri el azt.

Átfogó takarékossági program Németországban


Berlinben az ország háború utáni történetének legnagyobb takarékossági programját fogadta el a német kormány. Angela Merkel kancellár azt mondta: a konzervatív-liberális koalíció a rekordméretű államadósság miatt úgy döntött, hogy 2015 végéig összesen 90 milliárd eurót kell megtakarítani, ebből 11 milliárdot már a jövő évben. Mivel az eddigi információk szerint a takarékosság főként a szociális területeket érinti, az ellenzéki pártok és a szakszervezetek bejelentették, hogy országos tiltakozó megmozdulásokat szerveznek.

Iráni hadihajók kísérik a gázai segélyszállítmányt


Kéthajónyi segélyszállítmányt küld a hét végén a Gázai-övezetbe az iráni vörös félhold szervezet. Teheráni tájékoztatás szerint az egyik hajó rakománya az iráni lakosság által felajánlott élelmiszer és gyógyszer, míg a másik hajón a karitatív szervezet önkéntesei utaznak majd. Az iráni Forradalmi Gárda legfőbb vezetője korábban azt mondta: készek haditengerészeti kíséretet adni azokhoz a teherhajókhoz, amelyek segélyszállítmányt akarnak eljuttatni az övezetbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×