eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Tölgyessy Péter: Orbán Viktor ráérzett az emberek vágyaira

A hétvégén befejeződött a hatalomváltás döntő szakasza, már az Orbán-kabinet felelős az országért. Még az államtitkári kinevezések vannak hátra, és teljes lesz a végrehajtó hatalom vezetése. Orbán Viktor szerint kormánya feladata egy "olyan korszak megteremtése, amelyet a történelemben modern békeidőként jegyezhetnek fel", ahol az átmenet zavaros időszaka után nyugodt fejlődés következhet.

Az új miniszterelnök pontosan ráérzett az emberek vágyaira: az ország a hetvenes évek közepe, a nagy olajválság óta egyik válságból a másikba bukdácsol, és semmire nem vágyik jobban, mint a zavartalan építkezés éveire. Az immár harmincöt éve kényszerhelyzetben cselekvő kormányok folyamatos megszorításokkal remélték visszafogni a költségvetési hiányt, újabb és újabb piaci reformokkal akarták megoldani gondjainkat. Ám az utolsó nyolc esztendő kudarcai után csak kevesen hihetnek ebben a reformértelmiségi gyógymódban - mondta Tölgyessy Péter az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Orbán Viktor viszont most egy teljesen új rendszer felépítéséről beszél, és a baloldali reformértelmiség nyelvezete helyett szabályos nyelvi forradalommal kísérletezve nyilatkozik tervei nagyságáról. Nem csupán új alkotmányos berendezkedést javasol, hanem - szakítva a költségvetési egyensúly megtartására koncentráló látásmóddal -, új, növekedésközpontú közgazdasági doktrínát is ígér. Döntően a korrupciómentes, jó kormányzás által, az állampolgároktól kért nagyobb áldozatok nélkül indítványoz látványos fordulatot. Úgy tagadja a pártok közötti civódást jelentő, folyamatos megszorításokat hozó, általánosan elutasított múlttat, hogy közben megnyugvást kínál az országnak, márpedig a magyarok ezt szeretnék leginkább - magyarázta a politikai elemző.

A remény ereje

A szakértő szerint a magyar közvélemény alighanem minden korábbinál nagyobb reménységgel tekint Orbán Viktor újabb kormányzására. A Fidesz elnöke számára két választási vereség után óriási elégtétel a kétharmados győzelem. A közvélemény-kutatások jóval hatvan százalék fölött mérik a Fidesz támogatottságát, a kormányfő alkalmasságának különböző mutatói pedig általában meghaladják a nyolcvan százalékot.

Tölgyessy Péter úgy véli, az új miniszterelnök hosszú politikai pályája alatt ilyen kevéssé még sose osztotta meg a választókat, a személyét hevesen elutasítók aránya húsz százalék alatt van. Ebben bizonyára benne van a választások utáni "győzteshez húzás" jelensége is, de valószínűleg többről van szó: Orbán Viktor ismét biztosan érzi, mit kívánnak tőle hallani az emberek, így aztán nemcsak a jobboldal régi hívei érzik úgy, hogy visszatért a világ normális rendje, a remény ereje messze túlnyúlni látszik a hagyományos jobboldali választóközönségen. Mindehhez persze hozzájárul az is, hogy egyelőre az ellenzék egyik pártja sem látszik alkalmasnak parlamenti oppozíció hathatós képviseletére. Eddig igazán erélyesen csak az önkormányzati választási törvény ügyében szólaltak meg.

Kisebb parlament

A Fidesz az alkotmány szintjén gyorsan teljesítette az emberek régi vágyát a kisebb parlamentre. Az eredetileg bizony sokban demagóg követelést mára olyan fontosnak tartja a közvélemény, és annyira sokat remél tőle, hogy mindenképpen meg kell valósítani. A következő év végén véglegesíteni javasolt választási rendszer a Fidesz szerint jobbára kicsinyített mása lenne a jelenleginek. Matematikai okokból megszűnnének a megyei listák, a koalícióképtelen radikális pártoknak kedvezően pedig nem lenne második forduló.

A kétharmados többség ezzel azt hangsúlyozza, hogy nem akar visszaélni helyzetével. Nem biztos ugyanakkor, hogy kétszáz képviselő mellett okos megtartani a 386 főre kitalált rendszert, lehet, hogy a kormányozhatóság és az arányosság egymásnak ellentmondó szempontjait a vegyes rendszer megőrzése, de egyúttal bátrabb újragondolása jobban szolgálná - tette hozzá Tölgyessy Péter.Karcsúbb önkormányzati testületek

Az önkormányzati választási törvény az első előterjesztés, amely közvetlenül érinti a hatalmi viszonyokat - mondta Tölgyessy Péter, aki szerint minden ellenkező állítás ellenére önkormányzati rendszerünk legnagyobb problémája nem az önkormányzatok és önkormányzati képviselők túlzott létszáma. Akad állam, ahol sokkal kisebb az önkormányzatok száma, de az ellenkezőjére is van példa: Franciaországban minden 105. francia önkormányzati képviselő. (A 36.000 önkormányzatban mindösszesen 550.000 képviselő ténykedik.)

A francia szakirodalom erőteljesen hangsúlyozza annak jókora előnyeit, ha sokan ingyen, vagy csekély költségtérítésért községük javáért képviselők. Mégis a csekélyebb feladatokkal bíró megyei közgyűlések létszámát mindenképpen legalább felezni kellene. Ezeket 1990-ben eredetileg még a települések küldöttei alkották, 1994-től viszont Pest megyében például már nyolcvanfős, pártlistás voksoláson megválasztott testület létezik - fejtegette a politikai elemző.

A Fidesz jó szándékát mutatva a fővárosi közgyűlés választása maradna arányos listás rendszerben, pedig így a most áprilisban Budapesten 46 százalékot szerző Fidesz esetleg nem kapna többséget a testületben. A városokban viszont nem csak a létszám csökkenne, hanem tartalmilag is jócskán átalakulna a szabályozás. Az eredeti, 1990-es 10-9 és a 1994 utáni 10-7 egyéni és kompenzációs listás hely aránya például most 8-3-ra változna a 25 000 fő alatti városokban. Ezen kívül kompenzációs listára kerülnének a győztes jelölt ötven százalék fölött elért szavazatai is, ami önmagában még helyeselhető.

Ám a jelenlegi pártszerkezetben a kompenzációs rész aránytalan visszavágása jó eséllyel kiszorítaná a városi testületekből nem csak a kisebb pártokat és helyi egyesületeket, de néha akár a harmadik helyezett pártot is. A két-három pártivá tett testületekből kimaradt erőknek alig maradna más eszköze, mint a testületen kívüli erőteljes tiltakozás.

Az új rendszer igencsak billenékennyé tenné a közgyűlési erőviszonyokat, az éppen győztes párt folyvást túlnyerné magát. Ezen pedig nem lehet másképp érdemileg enyhíteni, csak ha a kompenzációs lista a kisebb városokban is nagyobb, legalább ötfős lesz.

Egy további javaslat - mindenképpen helyesen - a mai 72 napról 60 napra mérsékelné az önkormányzati választási kampány idejét, egyben a mai 35-ről mindössze tíz napra korlátozná az időt a választói ajánlások gyűjtésére. Ami viszont csak akkor helyeselhető, ha ezzel még jobban rövidülne a teljes kampányidő, ám eztán kevesebb ajánlás is elegendő lenne az induláshoz - mondta Tölgyessy.

A válságnak még nincs vége

Mostantól szinte minden döntés célok közötti nehéz választás lesz, nyertesekkel és vesztesekkel. A Fidesz nyolc évig jókora elosztási nyomás alatt tartotta a baloldali kormányt, majd ezt ellensúlyozva a választási kampány alatt módszeresen hűtötte az emberek várakozásait. Most viszont, az új rendszer megalapításának meghirdetésével, ismét magasra tette magának a mércét. Az új társadalmi szerződés az átlagválasztók számára döntően nem új alkotmányt, társadalmi modellt jelent, hanem ténylegesen jobb, igazságosabb életet, méghozzá belátható időn belül - vélekedett a politikai elemző.

A már tizenkét éve is több mint kormányváltásról beszélő Orbán Viktor a kétharmados többség elnyerése után nem is menekülhetett el az új rendszerteremtés igénye elől. Ezzel azonban szokása szerint megduplázta a tétet, és kormányzása kudarcának kockázatát is. Most űzi-hajtja előre a választói reménykedés hallatlan ereje, ami, ha okosan irányítják, hegyeket mozdíthat meg, és sokat segíthet az országon.

Csakhogy a német kancellárasszony éppen a múlt héten jelentette be, hogy országa mostani helyzetében nincs mód a választási programjában megígért adócsökkentések végrehajtására, sőt, az is lehet, adóemelésre is szükség lesz.

Látszik, hogy a válságnak még távolról sincs vége, a nyugati világ a keresletösztönzés felöl a kiadáscsökkentés felé fordul, és nagyon valószínűtlen, hogy valóságos szerkezeti, értékbeli változások és főleg áldozathozatal nélkül, egyedül adócsökkentéssel kimászhatunk bajainkból. A magyarok jobb életbe vetett hite bizony csak a valósághoz való okos igazodással érhet révbe - fűzte hozzá Tölgyessy Péter.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×