eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Stumpf István: Gúzsba kötve táncol Orbán Viktor kormánya

A Fidesz-kormány gúzsba kötve táncol a konvergencia-program és a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés miatt - mondta Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Stumpf István szerint a bürokrácia csökkentésével, a kormányzati kiadások visszafogásával és a nemzeti fejlesztési terv újrastrukturálásával teremthetőek elő olyan források, amelyek valamelyest bővítik a kabinet lehetőségeit. Szólt arról is, hogy a Fidesz repülőrajtot vett, és ezzel is demonstrálja, elkezdi újjáalakítani a rendszert.

A húszéves rendszerváltoztató folyamat kudarca után szimbolikusan is meg kell jeleníteni, hogy egy másik korszakot kezd el a kormány - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Stumpf István annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormányprogramban a célokat fogalmazta meg, és nem egy feladattervet állított össze. A Századvég Alapítvány elnöke közölte: a Fidesznek a kétharmados felhatalmazás birtokában olyan távlati programot kell megfogalmazni, ami nem a következő ciklusig tart, hanem megpróbálja megmutatni a keretet a következő 10-15 évre.

Nagy várakozások fűződtek a rendszerváltáshoz és az uniós csatlakozáshoz, a csalódásra az elmúlt nyolc év rátett még egy lapáttal, mert a politika és az állam azt mutatta, hogy nem képes megoldani a feladatokat, hanem újratermeli a gondokat. Ennek következtében szakadék alakult ki a politika és az emberek között, amelyet át kell hidalni, közelebb kell vinni a politikát az emberekhez, a hitet és önbizalmat vissza kell adni, és figyelmeztetni kell az embereket, hogy ez a folyamat nélkülük nem fog sikerülni - fejtette ki a politológus.

A forradalom második felvonása

Húsz éve alkotmányos forradalom zajlott le, most pedig ennek a második felvonása történik: akkor a jogállami intézmények megteremtése, most pedig azok működőképességének visszaállítása a feladat, mert erodálódtak és elhasználódtak - hangsúlyozta Stumpf István.

Az Orbán Viktor által többször említett forradalom tartalma az, hogy vissza kell állítani a bizalmi kapcsolatot a politika és az emberek között, az intézményeket pedig olyan állapotba kell hozni, hogy el tudják látni feladatukat - vélekedett. A Századvég Alapítvány elnöke szerint ennek a folyamatnak a betetőzése a 2012 végén aktuálissá váló új alkotmány lesz, ami lezárja ezt a szakaszt.

A Fidesz arra hívja fel a figyelmet, hogy új kezdetről, valamint az elmúlt húsz év korrekciójáról van szó, ugyanis súlyos feszültségek keletkeztek, s ebben a politikai elitnek is felelőssége van - mondta Stumpf István.

A politológus emlékeztetett: a Fidesz még a parlament megalakulása előtt 18 törvényjavaslatot és négy határozati javaslatot nyújtott be, ez jóval meghaladja a korábbi választásokon győztes pártok teljesítményét. Hihetetlen repülőrajtot vett a Fidesz, hogy ezzel is demonstrálja, elkezdi újjáalakítani a rendszert, és megpróbál megfelelni a felhatalmazásnak és a várakozásnak - fejtette ki.

Gúzsba kötve táncol az új kormány

Stumpf István kiemelte: a kormány gúzsba kötve táncol, mert hatályban van a konvergencia-program, valamint a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás, ez pedig szűkre szabja a mozgásteret.

A szociális megszorításokat a Bajnai-kormány megtette, a bürokrácia csökkentésével, a kormányzati kiadások visszafogásával és a nemzeti fejlesztési terv újrastrukturálásával teremthetők elő olyan források, amelyek valamelyest bővítik a kabinet lehetőségeit - hangsúlyozta a Századvég Alapítvány elnöke, aki szerint a kormány részéről felelőtlen lett volna, ha olyan ígéreteket tesz, amelyeket nem tud betartani, ehelyett irányokat, értékeket és kereteket szabott meg. A társadalmi közérzet enyhén javult, vagyis az emberek tudomásul veszik az új helyzetet - tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×