eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lánczi András: a Fidesz nemcsak erősebb, okosabb is lett az elmúlt nyolc évben

Nyilvánvaló, hogy a Fidesz nemcsak erősebb, hanem okosabb is lett az elmúlt nyolc évben, mert nem csak a kormányzásra figyelnek majd, hanem jól is akarnak politizálni - mondta az InfoRádiónak Lánczi András politológus, értékelve a kormányalakítás napján mondott beszédeket.

Komolyan kell venni a Fidesznek az 1998 és 2002 közötti kormányzás tapasztalatait. Erről Orbán Viktor egyik beszédben elhangzott egy nagyon fontos félmondat, miszerint "kormányoztak, de elfelejtettek politizálni" - jelentette ki Lánczi András.

A politológus szerint ez azt jelenti, hogy belátták: hiába kormányoztak jól abban az időszakban, amit különböző felmérések is igazolnak, mégis elvesztették a 2002-es választásokat, mert nem volt megfelelő a poltikájuk.

A jelenlegi kormányszerkezet, és a visszafogott, tisztelet kultúrájából táplálkozó új politika azt jelenti, hogy valóban mást akarnak, tanulva az elmúlt évek kudarcaiból - tette hozzá.

Az ellenzékről Lánczi András úgy vélekedett: egyelőre nem lehet megítélni, hogy a mostani helyzetben mit jelent ez a fogalom. Ugyanis nincs egységes ellenzék a Parlamentben, és külön-külön erőtlenek a Fidesszel szemben álló pártok. Annak pedig, hogy a Jobbik, az MSZP és az LMP összefogjon, semmi esélye sincs - fűzte hozzá a politológus.

A Kossuth téri szónokok által emlegetett "gyurcsányizmus" végéről Lánczi András azt mondta: itt nem egyetlen emberről és politikáról van szó, hanem egy olyan rendszerről, amely 2004 óta jellemezte az MSZP és az SZDSZ tevékenységét.

Erre még egy darabig lehet hivatkozni: rá kell ugyanis mutatni a Fidesznek, hogy a korábbi rossz politizáláshoz képest mit kell jobban tenniük - fűzte hozzá.

Lánczi András azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferenc szeretne újra befolyásos politikussá válni, és emiatt karakteres döntéseket hoz: olyanokat, mint például a párját bíráló dolgozat, vagy a "nem" szavazat az állampolgársági törvény szavazásánál.

Ez finoman szólva is a tizenkilencre lapot húzás esete - jegyezte meg a politiológus.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×