eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Duplájára emelte a kormány az árvíz-védekezésre fordítható összeget

Első ülésén a második Orbán-kormány kétszeresére emelte az árvízvédekezésre fordítható összeget, illetve határozott a polgári törvénykönyv módosításával kapcsolatban. A minisztériumok átadásáról átvételéről az ülést követő tájékoztatón Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes elmondta: jól halad a folyamat.

A kormány kétszeresére emelte az árvíz-védekezésre fordítható összeget, tehát 800 millió helyett több mint 1,5 milliárd forintot kaphatnak a károsult, nehéz helyzetbe került családok - mondta Nagy Anna kormányszóvivő a második. Orbán-kormány első ülését követő tájékoztatón. Hozzátette, az árvízhelyzetről bővebben holnap Pintér Sándor belügyminiszter tart tájékoztatót.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy az új kormány ismét meg kívánja bízni Vékás Lajos professzor 19 tagú bizottságát a polgári törvénykönyv módosításának előkészítésével. Amint arról korábban beszámoltunk, az előző ciklusban Vékás Lajos professzor bizottsága elkezdte ezt a munkát, ám a kormány később felülírta tevékenységüket.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a tájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, bízik abban, hogy mivel a bizottságnak korábban már volt koncepciója a Ptk. módosítására, azt csak az időhöz kell igazítani, és viszonylag hamar elkészülnek a munkával.

A kormányzati átadás-átvétel folyamata kapcsán Navracsics Tibor beszámolt arról, hogy a folyamat még jelenleg is zajlik, sőt, több tárcánál holnapig is eltarthat, de például a vidékfejlesztési tárcánál és a honvédelmi minisztériumban már korábban megkezdődött. A minisztériumokat az új kormány részéről az általános jogutód veszi át, ám ezzel nem zárul le a munka, mivel ezután az új struktúrának megfelelően kell szétosztani a feladatokat.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy eddig egy minisztériumból sem érkezett jelzés, hogy a leköszönő apparátus megnehezítené a folyamatot, ha hiányoztak bizonyos dokumentációk, viszonylag hamar korrigálták és pótolták ezeket.

Navracsics Tibor újságírói kérdésre kitért arra is, hogy jövő hét közepére kezdheti meg a munkáját a helyettes-államtitkári kar, így akkorra épülhet ki teljesen a kormányzati apparátus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×