eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megállt a munkanélküliség növekedése - a nap hírei

Folytatódtak a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatásai az Országgyűlésben. Megállt a munkanélküliség növekedése a februártól áprilisig tartó három hónapos időszakban. Új eljárás lefolytatását rendelte el a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Ítélőtábla

A jövő héten elkészíti a gazdaság valós állapotáról szóló első részjelentését a Varga Mihály vezette tényfeltáró bizottság - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Somogy megyei Kötcsén beszélt erről, ahol Új kezdet címmel, hetedik alkalommal tartottak tanácskozást fideszes politikusok és a párthoz közel álló értelmiségiek. A kormányfő hangsúlyozta: a gazdasági adatok ismeretében várhatóan azonnali intézkedésekre lesz szükség, ami komoly munkát jelent az Országgyűlésnek és a kabinetnek is. Orbán Viktor úgy fogalmazott: okulni kell Görögország példájából, ezért nem szabad késlekedni. A Fidesz elnöke szólt arról is, hogy a régi, hagyományos magyar nemzeti keresztény kultúra megőrzése mellett egy új, modern jobboldali kultúrát kell kialakítani.

Újjászervezi a hadisírok gondozását a Honvédelmi Minisztérium. A tárca új vezetője a Magyar Hősök Emléknapján tartott fővárosi rendezvényen úgy fogalmazott: méltó módon kell megőrizni az elesett katonák emlékét, a róluk talált adatokat pedig mindenki számára hozzáférhetővé teszik. Hende Csaba szólt arról is, hogy az új honvédelmi vezetés egyik legfontosabb feladata a katonai hivatás megbecsülésének visszaállítása. A Hősök terén tartott rendezvényen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök is.

Wieszt János párttagságának felfüggesztését kezdeményezi az MSZP országos és budapesti elnöksége. A vesztegetési ügybe keveredett XI. kerületi szocialista frakcióvezetőt arra is felszólítják, hogy mondjon le önkormányzati mandátumairól. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke és Burány Sándor, a párt budapesti szervezetének vezetője szükségesnek tartja, hogy Wieszt János a közvélemény és a hatóságok előtt is meggyőzően tisztázza magát. A BRFK ismeretlen tettes ellen, vesztegetés gyanúja miatt indított eljárást az ügyben.

Több mint 10 családot kell kiköltöztetni a főváros XXII. kerületében, ahol az esőzések miatt kiöntött a Hosszú-réti patak. Karsai Ferenc alpolgármester elmondta: az áradás a Kártya, a Méhész, a Honfoglalás és a Katona utcát érinti. Hozzátette: az érintett lakókat a Kolonics György Általános Iskolában szállásolják el. A környéket a rendőrök lezárták. A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője elmondta: mintegy 100 házba folyt be a víz, mert a környéken lévő halastavakból a patak nem tudta elvezetni a vizet. Molnár Péter hangsúlyozta: van olyan terület, ahol 140 centiméter a víz magassága.

Országszerte többfelé okoztak károkat és fennakadásokat a heves zivatarok, viharok és jégesők. Pest megyében hatalmas mennyiségű csapadék zúdult Törökbálint, Érd és Budaörs környékére, ahol folyamatosan szivattyúznak a tűzoltók. Felhőszakadás volt a Balaton déli partján is. Tolna megyében vízátfolyások miatt lezárták az M6-os autópályát a 123-as és a 137-es kilométer között, a korlátozás várhatóan hétfő reggelig tart.

Várhatóan a hét közepére alakulnak ki a legnagyobb árhullámok a Tisza középső és alsó szakaszán. A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese elmondta: a folyó jelenleg Tiszadorogma és Tiszafüred között tetőzik, és továbbra is harmadfokú a készültség Rakamaz és Csongrád között. Békési István közölte: a Zagyva alsó szakaszán szintén harmadfokú a védekezés. Országszerte csaknem 1580 kilométeren tartanak fenn árvízvédelmi készültséget. A belvízzel elöntött területek nagysága kissé csökkent; jelenleg 130 ezer hektárt borít víz.

Ismét a budapesti járatok felét érinti a British Airways légi utaskísérőinek újabb 5 napos, csütörtökig tartó sztrájkja. A brit légitársaság magyarországi szóvivője elmondta: a Budapest-London közötti napi 4 járat közül kettő száll majd fel holnaptól a munkabeszüntetés végéig. Náray Vilmos hangsúlyozta: igény esetén átváltják a jegyet egy másik légitársaság gépére, vagy visszatérítik annak árát.

Bukarestben neves közéleti személyiségek, a romániai magyar közösség tagjai és a média képviselői is részt vettek a hétvégén a magyar nagykövetség által rendezett Hungária Bálon. A főszervező Bajtai Erzsébet, a bukaresti magyar nagykövet felesége elmondta: a bál elsősorban jótékonysági esemény volt, amelyet a vicei Bástya Egyesület által működtetett szórványkollégium megsegítésére szerveztek. Hangsúlyozta: meghívták a romániai szórványvidékről azokat a tanárokat és a magyar közösségért dolgozó embereket is, akik hozzájárulnak a magyarság identitás-tudatának fennmaradásához.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×