eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lázár János: Az ellenzéknek fel kell zárkóznia a kormánypártok munkatempójához

Május végén, június elején számít "tiszta képre" az államháztartás valós helyzetéről a hamarosan megalakuló új kormány - nyilatkozta a Duna Televízió reggeli műsorában Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Bajnai Gordon kormánya alatt szerinte Magyarország csődbe jutott. az ország gazdasági helyzetéről szóló kormányzati kommunikációt pedig sok hazugság jellemzi. A frakcióvezető a kormányzati átadás-átvétel menetrendjét is vázolta.

Akármit és akárhogyan nem veszünk át; fontos, hogy világosan látható legyen, milyen gazdasági kondíciókkal adják át az egyes tárcákat - szögezte le Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője. Ami a konkrét menetrendet illeti: az új kormány és a miniszterelnök a tervek szerint május 29-én teszi le az esküt, az átadás-átvétel május 31-én kezdődhet meg.

"Ezekben a napokban tudunk majd gazdasági értelemben is válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen helyzetben van Magyarország" - mondta, hozzátéve, hogy Varga Mihály június elején tárja a nyilvánosság elé az elmúlt hetek során készített gazdasági tényfeltáró dokumentumcsomagja eredményeit.

A parlamenti munka tempóját kifogásoló, azt szokatlannak nevező hangokra Lázár úgy reagált: ez a mostani csak egy gyönge közepes tempó, ami a "szocialisták számára szokatlan, aki nem csináltak semmit a törvényhozásban az elmúlt években". Azt kéri a más pártokhoz tartozó képviselőtársaitól, hogy "zárkózzanak fel" a kormánypártok munkatempójához.

"Nagyra értékelem képviselőtársaim kényelmes munkatempóját, de jó lesz, ha megszokják, hogy a következő időszakban a törvényhozásban nem lesznek üresjáratok. Lehetőség szerint próbáljanak versenyképes alternatívákat megteremteni a szakmai párbeszédre" - mondta a fideszes politikus.

A frakcióvezető úgy látja: egyáltalán nem sok, amit elvárnak az Országgyűlés tagjaitól. A Fidesz-KDNP a kampányban azt ígérte a választóknak, hogy bizonyos szimbolikus ügyekben azonnali döntés születik, az ország gazdasági helyzete pedig nem engedi meg a várakozást a cselekvésben.

Lázár János kijelentette: az utóbbi hat-hét évben egyáltalán nem volt jellemző, hogy a törvényhozásban érdemi munka zajlott volna, "Gyurcsány Ferenc és korszaka díszletnek használta az Országgyűlést, mi ehelyett érdemi munkát várunk el minden törvényhozótól" - szögezte le a Fidesz politikusa.

A csütörtöki parlamenti munkanap legfontosabb eredményének nevezte, hogy rögzítették az alkotmányban a maximum kétszáz fős parlamenti létszámot a 2014-es választásoktól kezdődően. "Ezzel teljesítettük legfőbb választási ígéretünket" - mondta, hozzátéve: a választójogi törvény átalakításának is kész kell lennie legkésőbb jövőre.

Ennek részleteiről Lázár János annyit mondott az ellenzéki kritikákra is reagálva, hogy az új parlamenti választási rendszerben tiszteletben tartják az alkotmányt és a demokratikus elvárásokat, és arányosítás lesz, akárcsak a helyi önkormányzatoknál.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×