eur:
397.24
usd:
355.75
bux:
74714.34
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Felbecsülhetetlen károk a főváros-környéki erdőkben

Nem csak a növény-, hanem az állatvilág is megszenvedte az elmúlt napok időjárását a budai erdőkben - mondta az InfoRádiónak a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs vezetője.

Figyelmeztetést tett közzé a Pilisi Parkerdő Zrt. a Dunakanyar térségére, amely szerint azon a környéken életveszélyes a túrázás. Ugyanez az intézkedés él a következő napokban is - tájékoztatott a cég kommunikációs vezetője.

Lomniczi Gergely elmondta: árhullám vonult le a hétvégén a pilisi és visegrádi hegységben eredő patakokon. Ez érintette Pilismarót, Dömös illetve Dunabogdány környezetét. Patakonként több ezer köbméter hordalék zúdult le, amely hidakat, utakat mosott el, és a hegyek lábánál lévő településeknél landolt.

A felázott talajban nem tudnak jól kapaszkodni a fák, ezért a viszonylag kis erejű szél is képes kitépni a földből a növényeket. Most azonban néhol óránként száz kilométeres sebességű lökéseket is mértek - jegyezte meg a szóvivő.

A nagyvadaknak nem okozott sok gondot az áradás, viszont a fészkelő madarak lakóhelye és tojása is sokhelyütt elpusztult. Ugyanígy járt rengeteg, a vizekben élő rák, illetve hal is.

A főváros környéki parkerdőkben keletkezett anyagi kárt még nem sikerült felbecsülni, de már most látszik, hogy ez igen komoly mértékű lehet - mondta Lomniczi Gergely.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×