eur:
401.73
usd:
371.17
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya

Csütörtökre ér Magyarország fölé az újabb hamufelhő

Valószínűleg csütörtökön Magyarország fölé ér az izlandi vulkán újabb hamufelhője - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Meteorológiai Szolgálat repülés-meteorológusa. Üveges Zoltán elmondta: jelenleg csak 6000 méter alatt van vulkáni hamu a levegőben. Ez az esőnek és a lassú légtömegcserének köszönhetően órákon belül szétoszlik.

A hamufelhő maradványa 6000 méter magasság alatt lehet még jelen az egész ország területén - közölte az InfoRádióval az Országos Meteorológiai Szolgálat repülés-meteorológusa.

Üveges Zoltán kiemelte: dél felől nedves levegő érkezett, így egy lassú légtömegcserével, valamint a csapadékkal az alsó néhány kilométeres légrétegből távozik a hamu, a
a koncentráció csökkent és csökkeni is fog még.

A csapadék hozzájárul a nedves ülepedéshez, vagyis a légkörből kimossa a hamut - mondta a repülés-meteorológus, aki hozzátette, ez nem jelent semmilyen veszélyt a talajra vagy az emberekre.

Az Eyjafjallajökull vulkán továbbra is működik, hamufelhőt lövell ki, és ez várhatóan csütörtökön ér Magyarország fölé - hangsúlyozta Üveges Zoltán. Kifejtette: szerdán délután hidegfront érkezik északnyugat felől, és az áramlás olyanra vált, amely az izlandi térségből szállítja a levegőt, így valószínűleg újabb hamufelhő kerülhet a közép-európai térség fölé.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 17:45
2024. október 21. 17:32
×
×
×
×