INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Három-, vagy négypárti lesz a parlament a közvélemény-kutatók szerint

Infostart / InfoRádió
Három-, vagy négypárti parlamentet valószínűsítenek a nagy közvélemény-kutató cégek legutóbbi felmérései. A Medián, a Századvég és a Kód, valamint a Nézőpont Intézet kutatásai alapján a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP is bejut a parlamentbe, a Szonda kutatásai alapján azonban utóbbi nem éri el az ötszázalékos küszöböt. Az MDF egyik közvélemény-kutató szerint sem jut be a következő országgyűlésbe.

A Medián felmérése szerint a Fidesz-KDNP-frakció, az MSZP, a Jobbik és az LMP alkotja majd az új parlamentet. A Szonda a Népszabadság felkérésére készített kutatást, amely azt vetíti előre, hogy csak 3 párt kerül be, mivel a március 27. és április 2. között végzett felmérés eredménye alapján az LMP nem fogja elérni az öt százalékos bejutási küszöböt.

A Századvég és a Kód közös kutatása szerint az összes megkérdezett szerint a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik jut a Parlamentbe. A biztos pártválasztók körében az LMP is elérheti a bejutáshoz szükséges 5 százalék feletti eredményt. A Nézőpont Intézet által felállított modellparlamentben a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP kaphat helyet.

Mekkora részvétel várható?

A Medián közvélemény-kutatóinak válaszolók 56 százaléka mondta azt, hogy április 11-én biztosan elmegy szavazni. Ez valamivel magasabb a március elején mértnél (53 százalék), viszont alacsonyabb annál, amit 2006-ban, szintén a választás előtt mutatott ki a közvélemény-kutató intézet, ugyanis négy évvel ezelőtt 59 százalék mondta azt, hogy biztosan voksolni fog. A mostani kutatásból az is kiderül, hogy a bizonytalanok száma jóval nagyobb, mint 2006-ban: akkor 19 volt, most 24 százalék az arányuk. A biztos választók aránya a Szonda adatai alapján valamivel kisebb, 53 százalék.

A Századvég felméréséből az olvasható ki, hogy a megkérdezettek 65 százaléka megy el szavazni. A Nézőpont Intézet a 2010-es országgyűlési választások első fordulójának országos részvételi arányát 60 százalékra jósolja.

Kétharmados többségbe kerül a Fidesz?

Biztos kétharmados többség, 275 fős frakciószövetség áll majd a Fidesz-KDNP mögött az új Országgyűlésben, ahová bejut az LMP - ezt valószínűsíti a Medián kutatása. Az előrejelzés szerint a Fidesz-KDNP 275 képviselőre számíthat, a szocialistáknak 51 hely jut, míg a Jobbik 50 mandátumra számíthat. A számítás szerint az LMP átugorhatja az ötszázalékos küszöböt, és így 10 képviselőt küldhet a Házba, az MDF-nek viszont nincs erre esélye.

A Szonda kutatása szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 62, az MSZP 20, a Jobbik 13 százalékon áll, az LMP pedig csak 3 százalékot érne el, vagyis nem jutna be a Parlamentbe, ahogy az MDF sem, amely mindössze 1 százaléknyi támogatottsággal bír.

A Századvég szerint a biztos pártválasztók körében nem lenne a Fidesznek a kétharmados többség, mivel csak 59 százalékos támogatottsággal bír, az MSZP-re 18, a Jobbikra pedig 15 százalék szavazna. Az MDF 3 százalékos támogatottsága mellett az LMP ebben a körben a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékon áll.

A Nézőpont Intézet által publikált felmérésben az áll, hogy a potenciális szavazótáborok nagysága alapján a Fidesz jelenlegi támogatottsága 63, az MSZP-é 15 százalék. A Jobbik 11, az LMP 7, az MDF pedig a 4 százalékon áll.
 

Biztos pártválasztók (százalékban)
 MediánNézőpontSzázadvégSzonda I.
Fidesz-KDNP55605962
MSZP16121820
Jobbik1581513
LMP2653
MDF3231
Civil Mozgalom1n. a.n. a.n. a.


A címlapról ajánljuk