eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Három-, vagy négypárti lesz a parlament a közvélemény-kutatók szerint

Három-, vagy négypárti parlamentet valószínűsítenek a nagy közvélemény-kutató cégek legutóbbi felmérései. A Medián, a Századvég és a Kód, valamint a Nézőpont Intézet kutatásai alapján a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP is bejut a parlamentbe, a Szonda kutatásai alapján azonban utóbbi nem éri el az ötszázalékos küszöböt. Az MDF egyik közvélemény-kutató szerint sem jut be a következő országgyűlésbe.

A Medián felmérése szerint a Fidesz-KDNP-frakció, az MSZP, a Jobbik és az LMP alkotja majd az új parlamentet. A Szonda a Népszabadság felkérésére készített kutatást, amely azt vetíti előre, hogy csak 3 párt kerül be, mivel a március 27. és április 2. között végzett felmérés eredménye alapján az LMP nem fogja elérni az öt százalékos bejutási küszöböt.

A Századvég és a Kód közös kutatása szerint az összes megkérdezett szerint a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik jut a Parlamentbe. A biztos pártválasztók körében az LMP is elérheti a bejutáshoz szükséges 5 százalék feletti eredményt. A Nézőpont Intézet által felállított modellparlamentben a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP kaphat helyet.

Mekkora részvétel várható?

A Medián közvélemény-kutatóinak válaszolók 56 százaléka mondta azt, hogy április 11-én biztosan elmegy szavazni. Ez valamivel magasabb a március elején mértnél (53 százalék), viszont alacsonyabb annál, amit 2006-ban, szintén a választás előtt mutatott ki a közvélemény-kutató intézet, ugyanis négy évvel ezelőtt 59 százalék mondta azt, hogy biztosan voksolni fog. A mostani kutatásból az is kiderül, hogy a bizonytalanok száma jóval nagyobb, mint 2006-ban: akkor 19 volt, most 24 százalék az arányuk. A biztos választók aránya a Szonda adatai alapján valamivel kisebb, 53 százalék.

A Századvég felméréséből az olvasható ki, hogy a megkérdezettek 65 százaléka megy el szavazni. A Nézőpont Intézet a 2010-es országgyűlési választások első fordulójának országos részvételi arányát 60 százalékra jósolja.

Kétharmados többségbe kerül a Fidesz?

Biztos kétharmados többség, 275 fős frakciószövetség áll majd a Fidesz-KDNP mögött az új Országgyűlésben, ahová bejut az LMP - ezt valószínűsíti a Medián kutatása. Az előrejelzés szerint a Fidesz-KDNP 275 képviselőre számíthat, a szocialistáknak 51 hely jut, míg a Jobbik 50 mandátumra számíthat. A számítás szerint az LMP átugorhatja az ötszázalékos küszöböt, és így 10 képviselőt küldhet a Házba, az MDF-nek viszont nincs erre esélye.

A Szonda kutatása szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 62, az MSZP 20, a Jobbik 13 százalékon áll, az LMP pedig csak 3 százalékot érne el, vagyis nem jutna be a Parlamentbe, ahogy az MDF sem, amely mindössze 1 százaléknyi támogatottsággal bír.

A Századvég szerint a biztos pártválasztók körében nem lenne a Fidesznek a kétharmados többség, mivel csak 59 százalékos támogatottsággal bír, az MSZP-re 18, a Jobbikra pedig 15 százalék szavazna. Az MDF 3 százalékos támogatottsága mellett az LMP ebben a körben a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékon áll.

A Nézőpont Intézet által publikált felmérésben az áll, hogy a potenciális szavazótáborok nagysága alapján a Fidesz jelenlegi támogatottsága 63, az MSZP-é 15 százalék. A Jobbik 11, az LMP 7, az MDF pedig a 4 százalékon áll.
 

Biztos pártválasztók (százalékban)
 MediánNézőpontSzázadvégSzonda I.
Fidesz-KDNP55605962
MSZP16121820
Jobbik1581513
LMP2653
MDF3231
Civil Mozgalom1n. a.n. a.n. a.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×