INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Bokros Lajos irtaná az önkormányzatokat

Infostart / InfoRádió
Tizedére csökkentené Bokros Lajos az önkormányzatok számát, a tisztviselőknek pedig csak az ötödét tartaná meg. Az MDF fővárosi területi listavezetője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: egy önkormányzatnak nem a saját fenntartására kellene költenie a pénzét, hanem színvonalas közszolgáltatásokra.

Leginkább az önkormányzati rendszerből kellene kivonulnia az államnak - közölte Bokros Lajos.  Az MDF fővárosi listavezetője úgy vélekedett: a 3200 magyarországi önkormányzatnak kevesebb, mint a tizede elegendő lenne egy ilyen méretű, közepesen fejlett ország ellátására.

Emellett az önkormányzati tisztségviselők ötödét kellene csak megtartani - tette hozzá. Bokros Lajos célszeűbbnek látná, ha a járási testületeknek lennének az önkormányzatiság alapegységei, így kevesebbet kellene költeni a működtetésre.

Egy önkormányzat ne a saját fenntartására költse a pénzét, hanem színvonalas közszolgáltatásokat nyújtson, például az oktatásban és az egészségügyben - szögezte le Bokros Lajos.

Az elmúlt húsz évben zajló önállósodási folyamatokról Bokros Lajos azt mondta: Ez a tendencia szembe ment a világban terjedő folyamatokkal. Példaként a skandináv államokat hozta fel, ahol az utóbbi időszakban radikálisan csökkentették az önkormányzatok számát.

Így jóval magasabb egy főre jutó jövedelem mellett is sokkal többet tudnak költeni a magas színvonalú közszolgáltatásokra. Bár a döntéseket vita előzte meg, érdemben senki nem tiltakozott ellene - közölte az MDF fővárosi listavezetője.

Hanganyag: Exterde Tibor

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk