eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Már csak egy hétig lehet igazolást kérni, ha nem a lakóhelyén szavaz!

Eddig csaknem 33 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen szavaznának az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson. Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat.

Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján még egy hétig, április 9-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől; ajánlott levélben az igazolást úgy kell kérni, hogy az legkésőbb április 6-áig megérkezzen a lakóhely szerinti választási irodába.

Az április 11-ei első fordulóra 33.500-an, az április 25-ei második fordulóra 29.300-an kértek igazolást. 2006-ban az első fordulóra 57.999-en kértek igazolást, a második fordulóra pedig 46.144-en.

Ha valaki mindkét fordulóra igazolást kér, a két igazolást egy nyomtatványon kapja meg, és ha valaki az egyik fordulóra már kért igazolást, és a másik fordulóra ezt követően szeretne igazolást kérni, az előzőleg kapott igazolást vissza kell adnia, és a két igazolást egy új nyomtatványon kapja meg.

Aki az igazolás kiadása után meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazókörben szeretne szavazni, április 8-áig kérheti a lakcíme szerinti jegyzőtől, hogy vegye vissza ide, ekkor a korábban kapott igazolást le kell adnia.

Lehetőség van arra, hogy aki igazolást kapott, még a szavazás napja előtt felvetesse magát az igazoláson feltüntetett településen a választók névjegyzékébe, ha ezt nem teszi meg, akkor a szavazás napján az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben veszik fel a névjegyzékbe.

Az igazoláson szerepel, hogy a választópolgár melyik településen élhet választójogával, valamint annak a szavazóhelyiségnek a címe, ahol leadhatja szavazatát.

Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes. Ha az első forduló eredményes volt, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, mivel a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×