INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Cél: a génkezelt krumpli betiltatása Magyarországon

Infostart / InfoRádió
A génmódosított növénytermesztés ellen küzdő Greenpeace aktivisták keresték fel a választásokon induló pártok listavezetőit. Többségük azonban egyelőre nem reagált a szervezet kezdeményezésére.

Meg akartunk győződni arról, hogy a választáson induló pártok nem a génmódosítást tartják a jövő megoldásának, hanem az ökológiai gazdálkodást és a Kárpát-medence génállományának állami génbankokba helyezését - közölte az InfoRádióval Tömöri Balázs, a Greenpeace magyarországi kampányfelelőse.

A környezetvédő elmondta: Hollandiából indulva Luxemburgon keresztül érkezett hazánkba a szervezet busza. Innen olasz és francia helyszíneket érintve jutnak el az unió soros spanyol elnökséghez, amelynek átadják az útközben kapott üzeneteket.

Magyarországon a hat, országos listát állított párt közül csupán a Lehet Más a Politika képviselője ment el a találkozóra. A szervezet mind az öt megfogalmazott ponttal egyetértett.

A Greenpeace szeretné elérni, hogy a magyar kormány tiltsa be a termelését annak a génmódosított burgonyafajtának, amelyre az Európai Bizottság március elején engedélyt adott.

A környezetvédelmi szervezet az Európai Bíróságra viszi az ügyet - jelezte Tömöri Balázs.

Így kívánják megakadályozni, hogy a különböző génmódosított növények termesztését társadalmi, gazdasági, egészségügyi és környezeti hatások vizsgálata nélkül engedélyezhessék.

Végső cél a teljes moratórium elérése ez ügyben - tette hozzá.

Hanganyag: Szabó Gergõ


A címlapról ajánljuk