eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hegedűs Zsuzsa: a társadalom kétharmada van válságban

Hegedűs Zsuzsa szerint ma Magyarországon a társadalom kétharmada van válságban; az emberek egyharmada mélyszegénységben és mélynyomorban él, a fennmaradó részük pedig a folyamatosan leszakadó réteghez tartozik.

A szociológus a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencsen csütörtökön megtartott, a Fidesz-KDNP "Merre tovább, Magyarország?" című lakossági fórumán kifejtette: a rendszerváltás óta csak rosszabbodott ez a helyzet, hiszen a 90-es évek elején a társadalom mindössze harmada élt tartós szegénységben. Míg környező országok nagy része elkezdett a váltás okozta válságból jól-rosszul kilábalni, addig az elmúlt hat év "visszalökte" a magyar társadalmat a rendszerváltás előtti krízisnél is sokkal rosszabb szintre.

Ma a lakosságának kétharmada tartozik a vagy teljesen leszakadóban lévő társadalmi réteg, vagy a mélyszegénységben élők közé - hangsúlyozta a francia állampolgárságú szociológus a helyi óvoda ebédlőjében, mintegy ötven encsencsi lakos előtt.

Előbbi réteg számára biztosít 2009 óta a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány alapvető élelmiszereket, s küzd a gyermekszegénység ellen. Hegedűs Zsuzsa kifejtette: 2008-ban körülbelül 460 ezer gyermek élt olyan családban, ahol az egy főre jutó jövedelem nem érte el a mindenkori nyugdíjminimumot. Rámutatott: az éhező gyerekek száma tavaly közel 650 ezerre növekedett, s a probléma a statisztikák szerint a 18 éven aluli gyermekek nagyjából kétharmadát érinti.

Õk azok, akik teljes, száz százalékos támogatásra jogosultak az iskolai, vagy óvodai étkeztetésben, s akiknek szülei közül egyiknek sincs keresete, így jobbára csak segélyből élnek. Emellett minden éhes gyermekszáj mögött van két éhes felnőtt is - jelezte.

Elmondta: a leszakadó régiókban a mélyszegénység és a mélynyomor feszül egymásnak, s ezekben térségekben az elkeseredés miatt erős a Jobbik - vélte Hegedűs Zsuzsa. "Az országban nem roma-, hanem nyomorprobléma van" - folytatta -, "ha ezt kezelni tudjuk, akkor utána a romakérdés könnyebb problémává válik, mintha a kettőt összekevernénk". Nézete szerint a kétharmad "bekapcsolása" a versenyképes világba két ok miatt nehéz: a leszakadó térségekbe nem ér el a nyugati tőke, aki pedig kiesett a egyszer munkából, az már nem tud "csak úgy" visszalépni.

Vélekedése szerint erre a problémára több megoldás kínálkozik: ezek egyike, hogy a munkanélküli "apukának és anyukának" lakóhelyén kell munkahelyet teremteni, vagyis "dolgozzanak a konyhán, vagy a háztáji gazdaságokban", a megtermelt javakat pedig értékesítsék. Ezt csak helyben lehet kitalálni, a megvalósulást pedig uniós források biztosítanák - tette hozzá. Az új parlament első ülésszakán el kell fogadni azokat a javaslatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy például lakóhelyétől a termelő lakóhelye harminc kilométeres körzetén belül - mindenféle kötöttség nélkül - eladhassa saját terményét - szögezte le a szociológus.

Ez nemcsak a gazdáknak jelent megélhetést, hanem az iskolák és óvodák is helyben tudják felvásárolni az étkeztetéshez szükséges nyersanyagot. Mindez piacot és munkahelyeket teremt - mutatott rá Hegedűs Zsuzsa, aki szerint ehhez nem "felülről indukált fejlődési modell", hanem az alulról szerveződő, helyi összefogás szükséges.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×